Як захиститися від кліщів / фото УНІАН

З настанням тепла в лісах і полях з'явилося багато кліщів, які переносять безліч небезпечних захворювань. Зустріти цих комах можна в будь-якому місці, де є дерева або висока трава. Серед нешкідливих кліщів можна зустріти енцефалітних, тому перед прогулянкою потрібно убезпечити себе від такої зустрічі.

Чим небезпечні кліщі і де їх можна зустріти

Ці комахи живуть в траві, на кущах, в листі, на низьких деревах. Зустріти їх можна в будь-яких зелених ділянках: в сквері, парку, на узбіччі, в лісі і на лузі.

Кліщі можуть переносити такі небезпечні хвороби, як кліщовий енцефаліт, бореліоз, туляремія, лихоманка, хвороба Лайма. Багато захворювань мають високий ризик смерті або важких наслідків для здоров'я. Від деяких з цих хвороб існують щеплення. Наприклад, робити вакцину від кліщового енцефаліту рекомендується кожні 5 років.

Відео дня

Як захиститися від кліщів на природі

  • Носіть закритий одяг з довгими брюками і рукавами. Голову прикрийте головним убором.
  • Обходьте стороною кущі, оскільки кліщі часто сідають на стегна і коліна.
  • Після прогулянки уважно огляньте всі відкриті ділянки тіла. Попросіть когось оглянути голову.
  • Відразу переодягніться після прогулянки і виперіть одяг. Його не можна залишати біля ліжка.
  • Використовуйте спеціальні спреї, які відлякують кліщів. Обробіть також ними свого домашнього улюбленця.

Що робити, якщо вкусив кліщ

Якщо виявили кліща на тілі - знімайте його дуже акуратно, щоб не відірвати хоботок. Візьміть комаху пінцетом і повільно тягніть вгору під прямим кутом. Покладіть кліща в банку і віднесіть в лабораторію, щоб визначити, заразний він. Місце укусу обробіть йодом або антисептиком.

Якщо боїтеся знімати кліща самостійно - зверніться в найближчий травмпункт. Здати комаху на дослідження можна як приватну, так і в державну клініку. Після результату аналізів лікар скаже, що потрібно робити далі. 

Якщо після укусу кліща погіршилося самопочуття - відразу звертайтеся в лікарню, не чекаючи результату аналізів. У лікарні вам можуть ввести екстрену вакцину, якщо ви не щеплені.

Вас також можуть зацікавити новини: