Насправді лимони мають кілька важливих переваг для здоров'я людини. Особливо це варто врахувати тим, у кого є проблеми з серцем і нирками.
Лимони багаті вітаміном С і антиоксидантами, які підтримують здоров'я серця і покращують засвоєння заліза. Вживання лимонної води також може знизити ризик утворення каменів у нирках.
1. Зниження ризику утворення каменів у нирках
Підвищення рівня слабкої кислоти, званої цитратом сечі, може запобігти утворенню каменів у нирках. Лимони містять форму цитрату, звану лимонною кислотою, яка допомагає підвищити рівень цитрату в сечі, пише Health.
Лимонна кислота зв'язується з кристалами оксалату кальцію, запобігаючи їхньому утворенню у вигляді каменів у нирках.
Як пити лимонний сік для здоров'я нирок
Щоденне вживання 110 мл концентрованого лимонного соку, змішаного з водою, може запобігти утворенню каменів у нирках.
2. Поліпшення здоров'я серця
Лимони багаті на вітамін С та інші антиоксиданти, які підтримують здоров'я серця.
Достатня кількість вітаміну С захищає клітини від вільних радикалів. Це може допомогти запобігти атеросклерозу (утворенню бляшок в артеріях), який збільшує ризик інфаркту та інсульту.
Лимони містять фенольні антиоксиданти, які підтримують кров'яний тиск, покращують функцію ендотелію і знижують рівень "поганого" холестерину.
3. Краще засвоєння заліза
Один лимон містить понад 30% добової норми вітаміну С, який важливий для засвоєння заліза. Вітамін С допомагає засвоювати негемове залізо, що міститься в рослинах і збагачених залізом продуктах.
4. Менше пошкодження клітин
Антиоксиданти в лимонах допомагають запобігти ушкодженню клітин, пов'язаному із серцевими захворюваннями, захворюваннями нирок і хронічною обструктивною хворобою легень.
Харчова цінність одного лимона без шкірки:
Лимони низькокалорійні і містять мікроелементи, такі як калій, вітамін В6 і тіамін.
Нещодавно нове дослідження з'ясувало, як чай і кава з роками можуть вплинути на здоров'я кісток у жінок. Дослідники з Університету Фліндерса в Австралії проаналізували звички вживання чаю та кави приблизно 9700 жінок віком від 65 років у рамках ширшого дослідження остеопорозу.
Вони з'ясували, що чай допомагає тримати кістки здоровими, тоді як кава цього не робить, а алкоголь і зовсім погіршує ситуацію зі здоров'ям кісток.