Стерненка викликають до СБУ для вручення підозри у вбивстві

Сам громадський активіст повідомив, що його викликають як свідка на 9 червня.

Громадському активісту Сергію Стерненку підготували повідомлення про підозру за ст. 115 - умисне вбивство, і викликають в СБУ на 9 червня.

Читайте такожОдеський активіст Стерненко стверджує, що правоохоронець погрожував йому пістолетом

Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.

"Мені підготували повідомлення про підозру за самозахист. Вже офіційно. Про це свідчить новий виклик в СБУ, який я сьогодні отримав", - написав Стерненко.

За його словами, у виклику не вказано, що його як свідка викликають для вручення повідомлення про підозру 9 червня на 10:00.

"Слідчому я вже надіслав відповідь, що не можу з'явитися з об'єктивних причин: виклик отриманий за 2 дні до дати, на яку викликають, а КПК ст. 135 вказує, що мало бути щонайменше 3 дні", - зазначив активіст.

Він аргументує це тим, що за такий термін (враховуючи ще, що завтра вихідний) він нібито не встигне підготуватися до вручення підозри й залучити захисників.

"Тому, якщо їм потрібно, щоб я з'явився, нехай викликають на іншу дату, щоб я міг належним чином реалізувати своє право на захист", - заявив Стерненко.

Він також повідомив, що підозру підготували за ст. 115 - умисне вбивство.

Як повідомляв УНІАН, у 2018 році на Стерненка було скоєно три напади. Він пов'язує напад зі своєю активною громадською діяльністю, зокрема участю в акціях проти забудови Одеси.

9 жовтня 2019 року Генеральна прокуратура надіслала в Головне слідче управління СБУ кримінальні провадження щодо нападів на Стерненка.

Генпрокуратура здійснює процесуальне керівництво у трьох кримінальних провадженнях щодо нападів на Стерненка, ще в одному обвинувальний акт стосовно підозрюваного нападника направлено до суду.

В одному з проваджень розслідується напад на активіста та нанесення йому тілесних ушкоджень двома особами. В іншому кримінальному провадженні розслідується вбивство одного з нападників і нанесення іншим тілесних ушкоджень. У кримінальному провадженні за фактом нанесення активісту легких тілесних ушкоджень та пошкодження його майна також триває досудове розслідування.

Водночас досудове розслідування за фактом завдання Стерненку тілесних ушкоджень за допомогою вогнепальної зброї завершено, обвинувальний акт за фактом замаху на умисне вбивство направлено до Приморського райсуду Одеси.

Разом з тим СБУ порушила справу за фактом смертельного поранення одного з чоловіків, які скоїли на нього напад у 2018 році, - Івана Кузнєцова, якого Стерненко вбив, захищаючись від нападу.

7 квітня 2020 року генпрокурор Венедиктова заявила, що підозра Стерненко за фактом смертельного поранення нападника буде пред'явлена в будь-якому випадку.