НБУ має намір презентувати "білу книгу" зі страхування, на базі якої будуть розроблені закони \ idaoffice.org

Страховий ринок України, відповідно до нової законодавчої бази, розробленої в рамках "спліта", повноцінно почне працювати з 1 січня 2021 року.

Читайте такожІнноваційний хаб МТСБУ почав відбір іншуртех-стартапів

Про це повідомив на XVI Міжнародній Карпатській страховій конференції директор департаменту ліцензування Нацбанку Олександр Бевз, передає sk-ridna.com.ua. При цьому він зазначив, що з деяких норм буде передбачений перехідний період.

Відео дня

За словами Бевза, в березні НБУ має намір презентувати "білу книгу" зі страхування, на базі якої будуть розроблені закони, що регулюють роботу страхового сектора, а у квітні на обговорення громадськості буде запропонована нова редакція закону про страхування.

Він також повідомив, що Нацбанк вже провів інвентаризацію всіх підзаконних актів, що регулюють небанківський фінансовий сектор України - їх близько 150.

З 1 липня 2020 року, тобто з моменту, коли НБУ почне регулювати ринок, в його роботі, в частині законів, нічого не зміниться, тільки будуть оприлюднені кілька підзаконних актів, які наберуть чинності до 1 січня 2021 року. Зокрема, це положення про ліцензування і нагляд за страховими компаніями.

При цьому Бевз закликав страховиків уже зараз надавати в НБУ звітність про свою діяльність з тим, щоб після 1 липня, під час подання звітності за півріччя, не виникали проблеми.

За його словами, зараз в НБУ йде підбір кадрів для регулювання небанківського ринку країни. Так, на оголошені конкурси з відбору директора департаменту страхового нагляду подано понад 70 заяв, директора департаменту з методології - близько 80.

Директор департаменту ліцензування НБУ також повідомив, що протягом місяця на сайті банку запрацює платформа обміну інформацією з можливістю зворотного зв'язку. Тобто, можна буде письмово повідомити про проблему і в залежності від її значущості буде надіслано письмову відповідь або заявника запросять на зустріч зі співробітником НБУ.