Ілля Ємець запевнив, що лікарні, які працюють, не будуть закриті / фото УНІАН

Досвід життя української медицини в умовах пандемії коронавірусу вказав на необхідність зміни законодавства.

Читайте такожЧи можна застрахуватися від коронавірусу в Україні: що кажуть спеціалістиПро це в інтерв'ю 112-Україна розповів міністр охорони здоров'я Ілля Ємець.

За його словами, відповідні зміни необхідно вносити, коли збереться Верховна Рада.

Відео дня

«У нашої команди є абсолютний план до реформи, яка буде заснована на трьох китах: на державному медичному страхуванні, на зменшення чиновницького органу в медицині, і професіонали будуть вирішувати, які ліки потрібно купувати, в якій кількості, а не чиновники, і тим більше не бізнес», – зазначив він.

Також Ємець запевнив, що в рамках другого етапу медичної реформи ті лікарні, які дійсно працюють, не будуть закриті. Як відомо, з 1 квітня в Україні повинен бути зменшений ліжковий фонд.

«Впровадження державної страхової медицини еволюційно – і ми через рік закриємо цей ліжковий фонд. Я був шість місяців міністром і відвідував 10 років тому Карпати, Верховину – 200 пологів, ЦРЛ. Навіщо її закривати? Якщо людина народжує там, і у нього є гроші, страховка. На утримання центральних органів виконавчої влади, підпорядкованих мені, – 289 мільйонів на рік. Тому все, що від мене, як від міністра, залежить, я зроблю. Я не проти самоврядування, але потрібна допомога не тільки центральних апаратів, таких як МОЗ, а також на місцях. Тоді буде все добре для людини», – сказав він.

Раніше УНІАН повідомляв, що українцям нагадали про особливий порядок оплати лікарняних під час карантину.