Активісти стверджують, що садиба становить цінність як приклад ранньої забудови вулиці Грушевського \ УНІАН

Активісти заявляють про архітектурну цінність будинку поблизу готелю «Дніпро» на Хрещатику у Києві, у якому триває ліквідація пожежі.

Читайте такожБіля готелю "Дніпро" на Хрещатику сталася пожежа (фото, відео)

Про це на своїй сторінці у Facebook написала екс-депутат Київради та громадська активістка Олена Терещенко (Єскіна). «Зараз (вже вкотре) палає стародавня садиба роботи відомих київських архітекторів В. Ніколаєва, О. Шварценберга та С. Рикачова, пам‘ятка місцевого значення, розташована на вул. Грушевського, 4Б» (за офіційною інформацією ДСНС, пожежа сталась у будівлі за адресою вул. Хрещатик, ½, натомість на палаючій будівлі вказана адреса вул. Грушевського, 4Б - УНІАН).

Відео дня

Активістка переконана, що це підпал.

«Ця садиба становить величезну цінність як приклад ранньої забудови вулиці Грушевського поблизу вулиці Хрещатик, яка майже не збереглася, має унікальний внутрішній дворик. Завдяки системі сходів будинок є своєрідною з’єднувальною ланкою між вулицями Грушевського та Хрещатиком і горою, на якій стоїть колишній Інститут шляхетних дівчат. Також цей будинок є прикладом багатоетапної дореволюційної забудови Києва: проект належить відомому київському архітектору В. Ніколаєву. Але у формуванні сучасного об'єму будинку брали участь і інші київські архітектори – О. Шварценберг та С. Рикачов. Зазначена пам'ятка є останньою будівлею в садибі відомих київських підприємців Бонадурерів, які були підданими Швейцарії», - зазначила Терещенко.

Вона переконана, що лише великий суспільний резонанс зможе перешкодити процесу зняття пам‘яткоохоронного статусу, який, за її словами, триває, і знищенню цього унікального будинку.

Як повідомляв УНІАН, у Києві на вулиці Хрещатик, поблизу готелю «Дніпро», горить відселена триповерхова будівля. За даними ДСНС, будівля розташована за адресою Хрещатик, 1/2. Інформація про пожежу надійшла до рятувальників о 15.21. Площа пожежі становить приблизно 150 кв. м. У ДСНС поінформували, що внаслідок пожежі, за попередніми даними, жертв і постраждалих не має.