zymne.org

Про це повідомляє Центр інформації УПЦ, посилаючись на голову адміністративного апарату Київської митрополії УПЦ архімандрита Віктора (Коцабу).

За його словами, кожна з семи чудотворних ікон Божої Матері, які перебуватимуть у Києві в дні заходів до 1000-річчя преставлення князя Володимира, є унікальною.

Ці ікони - "Зимненська", "Почаївська", "Охтирська", "Касперівська", "Піщанська", "Святогірська" та "Призри на смирення".

Відео дня

"Зимненська ікона Божої Матері, за переказами, була подарована Константинопольським патріархом - візантійській царівні Анні, в благословення на шлюб з великим князем Володимиром. Сама царівна зіграла вирішальну роль у хрещенні князя. З "Повісті временних літ" відомо, що під час завоювання Корсуні (Херсонеса) Володимир осліп. І саме царівна Анна переконала його скоріше прийняти християнство, щоб відмовитися від сліпоти душевної та тілесної. Коли князь перебував у хрещальній купелі, побачив сяйво, що йшло від ікони Богородиці, і відразу ж прозрів", - розповідає архімандрит.

Почаївська ікона Божої Матері, за словами священика, була піднесена в дар дворянці Ганні Гойській майбутнім Константинопольським патріархом Неофітом.

"Влітку 1675 року, під час Збаразької війни з турками, за молитвами перед чудотворним образом Почаївська обитель була врятована від навали татарського хана Нурредин. Під час співу акафісту над храмом раптово з'явилася Пресвята Богородиця з розпростертим омофором у руках. Татари стали стріляти в Божу Матір, але стріли поверталися назад і ранили тих, хто їх пускав", - розказав він.

Охтирська ікона Божої Матері з моменту свого явління в 1739 році допомагала хворим на лихоманку.

"Вода, якою омивали ікону, отримувала чудодійну силу, а питущі її отримували зцілення. Іконографічною особливістю даного способу є те, що на різних списках Богородиця зображається в мафорії, в короні або з непокритою головою", - говорить Віктор.

Касперівська ікона Божої Матері стала захисницею Одеси під час Кримської війни.

"При облозі міста британським флотом одесити, з благословення святителя Інокентія Херсонського, хресною ходою перенесли ікону з села Касперова і носили вулицями міста. За заступництва Пресвятої Богородиці Одеса залишилася неушкодженою, а через півроку облога була знята", - розповів священик.

Піщанська ікона Божої Матері була явлена ​​у сні святителю Іоасафу Білгородському та знайдена ним поблизу міста Ізюм.

"За молитвами перед чудотворним образом була зупинена епідемія холери в Харківській губернії в 1830 році. Під час Першої світової війни ікона знаходилася в ставці верховного командування декілька місяців до кінця 1915 року. У цей час поразок на фронті не було, а навпаки, здобували перемоги", - зазначив архімандрит.

Святогірська ікона Божої Матері походить з XIX століття.

"Одному афонському старцю, що приїхав в Святі Гори в 1844 році по відкритті монастиря, дуже сподобалася Святогірська обитель. Страждаючи від того, що він нічого не може пожертвувати, афонський чернець в дар обителі написав цю ікону, від якої згодом почалися зцілення і благодатна допомога всім, хто приходить з надією на милість Божу", - розповів священик.

Ікона Божої Матері "Призри на смирення" єдина з відомих у православному світі, яка залишила відбиток на склі, що прикривало ікону, але не торкалося її.

"Диво сталося влітку 1993 року. Наукові дослідження показали, що відбиток на склі має органічне походження і є нерукотворним відображенням лику Богоматері і Немовляти, який на темному тлі виглядає негативом, а на білому - позитивом", - зазначає священнослужитель.

Як повідомлялося раніше, сім чудотворних ікон Божої Матері 27 липня о 14.00 будуть принесені на Володимирську гірку, де відбудеться молебень на честь 1000-ліття преставлення святого князя Володимира, після якого хресною ходою святині перенесуть до лаври.

О 17.00 годині почнеться всенічне бдіння. 28 липня о 09.00 у Києво-Печерській лаврі розпочнеться святкова Божественна літургія.