Як можна відбілити скатертину - перевірені методи / фото ua.depositphotos.com

Скатертина - це те, без чого не минає жоден святковий обід. Правильно сервірований стіл завжди тішить око. Однак все враження навіть від найсмачнішого обіду може зіпсувати непомічена пляма. Питання про те, як можна відбілити скатертину, є одними з найпопулярніших серед господинь. Для того щоб вивести плями на скатертині, не обов'язково нести її в хімчистку. Достатньо скористатися кількома порадами, про які розповість УНІАН.

Як вивести застарілі жовті плями на скатертини

Якщо ви шукаєте, як вивести старі плями зі скатертини, ви прийшли в потрібне місце. З жовтими плямами відмінно справляється звичайне господарське мило. Цей спосіб дешевий і дійсно робочий:

  • натріть мило на тертці;
  • розчиніть у воді;
  • замочіть в цьому розчині брудну скатертину.

Після цього виперіть її руками або в машинці. Якщо скатертина з тканини біла, можна скористатися відбілювачем. Ефект буде тільки кращим. 

Відео дня

Якщо плями дійсно старі, радимо застосувати перевірений бабусин метод:

  • змішайте картопляний крохмаль з водою до стану густого пюре;
  • нанесіть суміш на пляму щільним шаром;
  • через кілька годин приберіть залишки суміші зі скатертини;
  • протріть забруднене місце бензином і пройдіться по плямі черствим хлібом.

Після таких маніпуляцій можете прати скатертину звичним для вас способом. 

Як вивести плями з клейончастої скатертини

Для початку варто відзначити, що клейонка дуже чутлива до застосування різних хімічних речовин. Один з найпоширеніших способів, як почистити клейончасту скатертину, полягає у використанні звичайного засобу для миття посуду. Пройдіться по клейонці м'якою губкою і насолоджуйтеся чистотою. Головне правило чистої і доглянутою клейончастої скатертини - регулярне миття. Тоді вона прослужить вам довго.

Як прибрати плями з силіконової скатертини

Як і у випадку з клейонкою, головний ворог силіконової скатертини - хлор і абразивні матеріали. Не радимо чистити її жорсткою стороною губки або содою. При очищенні силіконової скатертини краще користуватися миючим для посуду.

Щоб позбутися від плям з силіконової скатертини, можете змочити вату або ватний диск в перекису або спирті і гарненько протерти. Після пройдіться по місцю забруднення ганчіркою, змоченою звичайною водою.

Як відбілити скатертину з поліестеру

Поліестер - матеріал примхливий. І якщо не знати, як правильно його очищати, зі скатертиною можна передчасно попрощатися. Щоб цього не сталося, досвідчені господині радять виконати такі кроки:

  • замочіть скатертину в теплій воді, попередньо розчинивши в ній трохи господарського мила;
  • витримайте скатертину у воді близько 20-40 хвилин;
  • не віджимаючи, перекладіть скатертину в пральну машинку і періть на делікатному режимі при температурі не вище 40 градусів (замість порошку краще використовувати рідкі засоби).

Радимо також відмовитися від віджиму під час прання, щоб на скатертині не залишилося заломів. Простіше дати воді стекти, ніж під час обіду дивитися на некрасиві складки на улюбленій скатертині.

Як вивести плями з тефлоновою скатертини

Тефлонові скатертини вважаються стійкими до забруднень і вологи, проте їх теж можна гарненько забруднити. Це один з небагатьох видів скатертин, які можна очистити від плям, просто протерши вологою ганчіркою і виправши їх в пральній машинці. Але зверніть увагу: температура води не повинна перевищувати 40 градусів. 

Вас також можуть зацікавити новини: