Йодид калію можна пити не всім / фото УНІАН

Потрібно чи ні пити йодид калію в разі вибуху на Запорізькій АЕС, скільки його приймати, чи можна замінити ці таблетки іншими препаратами йоду і кому пити взагалі не потрібно - Євген Комаровський дав відповіді на найважливіші питання.

Що таке йодид калію і коли його потрібно приймати

Йодид калію - таблетки, які приймають для профілактики при викиді в повітря радіаційного йоду. Це відбувається при ядерних випробуваннях, вибуху ядерної бомби, аварії на атомній станції

За словами доктора Комаровського, радіоактивний йод (йод-131) - це штучний йод, який при викиді починає накопичувати щитовидна залоза людини, а це дуже небезпечно. Тому, щоб щитовидка не почала засвоювати радіоактивний йод, проводять профілактику: приймають велику дозу препарату йоду - наприклад, йодид калію. Отримавши його, щитовидна залоза не накопичує йод радіоактивний.

Відео дня

Чи потрібно приймати йодид калію при аварії на Запорізькій АЕС.

Калію йодид не можна приймати тільки тому, що ви так самі вирішили. Цей препарат п'ють тільки тоді, коли про це скажуть уповноважені органи державної влади - коли стане зрозуміло, що є викид радіоактивного йоду. Хоча навіть в цьому випадку його повинні будуть прийняти мешканці певної зони.

Якщо станеться вибух на Запорізькій АЕС - препарати йоду не треба приймати нікому. Всі реактори Запорізької АЕС зупинені у вересні 2022 року, тобто, ядерна реакція не відбувається і викид радіоактивного йоду неможливий. Але в аптечці калію йодид повинен бути.

Як приймати йодид калію при радіації

Давайте розберемося, як приймати препарат йоду в разі необхідності - коли про це надійшла вказівка від уповноважених органів державної влади.

За словами Євгена Комаровського, для кожного віку людини є певна доза. Одна таблетка калію йодиду містить 250 мг йоду.

Залежно від віку препарат п'ють так:

  • від 13 до 40 років - необхідно 125 мг йоду, або 1/2 таблетки;
  • від 3 до 12 років - 62,5 мг йоду, це 1/4 таблетки;
  • від 1 місяця до 3 років - 32 мг йоду, це 1/8 таблетки.

Для дітей віком до 1 місяця потрібно 16 мг йоду, або 1/16 таблетки.

Кому не можна приймати йодид калію

Людям, старшим 40 років, приймати препарати йоду не потрібно, каже лікар. Справа в тому, що у людей у віці старше 40 років процес обміну речовин в щитовидній залозі протікає досить повільно, тому щитовидка не здатна накопичити небезпечну кількість йоду. Тобто, прийом таблетки завдасть більшої шкоди, ніж якщо ви її не вип'єте.

Чим замінити калію йодид

Чи можна пити йодомарин замість калію йодиду? Доктор Комаровський пропонує порахувати, скільки таблеток йодомарину потрібно випити, щоб отримати необхідну дозу йоду.

В 1 таблетці йодомарину міститься 200 мкг йоду. Дорослій людині у разі радіаційної небезпеки потрібно прийняти 125 мг йоду, тобто, у перерахунку на таблетки - 625 таблеток йодомарину 200. Йодомарину 100 потрібно більше - 1250 таблеток.

Цього робити не потрібно, каже лікар, і якщо в аптеці вам пропонують замість калію йодиду придбати йодомарин - то ні в якому разі не робіть цього.

У домашній аптечці на випадок радіаційного зараження повинні бути:

  • калію йодид;
  • маска для захисту дихальних шляхів;
  • натрію альгінат і алюмінію гідроксид.

Препарати з діючою речовиною натрію альгінат і алюмінію гідроксид можна придбати в аптеці - вони нейтралізують радіонукліди і зменшують ймовірність того, що з шлунка радіонукліди потраплять в кров.

Про це все Євген Комаровський розповів в відео на своєму каналі YouTube.

Вас також можуть зацікавити новини: