Чим можна замінити 10 грам розпушувача / depositphotos.com

Магазинний розпушувач - це спеціальний пекарський порошок, який складається з крохмалю або борошна, соди і лимонної кислоти. Саме завдяки йому тісто піднімається, а випічка стає пишною, насичуючись вуглекислим газом.

УНІАН розповість, що робити, якщо немає ні розпушувача, ні соди, і чим можна замінити ці продукти.

Чим замінити розпушувач в пісочному тісті або будь-якому іншому

Для того, щоб використовувати ті чи інші замінники розпушувача, важливо розуміти, чому він допомагає тесту стати пухким. Вся справа в з'єднанні соди і лимонної кислоти - в результаті їх хімічної реакції виділяється вуглекислий газ. Будь-які замінники повторюють цю тенденцію, тому важливо підбирати їх за тим же принципом - з можливістю виділяти CO2.

Відео дня

Чи можна замінити розпушувач для тіста содою - варіант 1

Сода сама по собі вважається відмінним розпушувачем - якщо температура піднімається до 60°С і вище, то сода починає виділяти вуглекислий газ.

Підходить такий альтернативний варіант розпушувача для здобного, бісквітного, заварного або пісочного тіста, якщо в складі є кислі продукти.

Пропорція ті ж - 1 ч.л розпушувача замінюємо 1 ч. л соди. У чистому вигляді додаємо в тісто, не гасимо оцтом.

Як зробити розпушувач з соди і оцту - варіант 2

Якщо сода в тесті не встигне розкластися, то випічка матиме неприємний аромат і присмак. Саме тому будьте уважні - відсутність в тесті кислих інгредієнтів говорить про те, що в чистому вигляді її використовувати не можна і краще додати оцет.

Сода з оцтом підходить для здобного, бісквітного, пісочного і заварного тіста, а пропорція злегка змінюються - 1 ч.л розпушувача замінюємо 0.5 ч. л соди, гашеної оцтом.

Вводити гашене соду в тісто потрібно швидко, щоб вуглекислий газ не встиг випаруватися. Випікати теж потрібно відразу, так як реакція вже запущена.

Чим замінити розпушувач, крім соди - варіант 3

Алкоголь - ще один продукт, яким багато господинь замінюють розпушувач. Він підходить тільки для пісочного дріжджового і дріжджового тіста. Завдяки алкоголю тісто стане пухким, до того ж, випічка в результаті буде мати приємний тонкий аромат.

Корисний лайфхак: ром і коньяк краще додавати в бездріжджове пісочне тісто, а горілку - в дріжджове.

Пропорція прості - на 1 кг тіста використовуйте 1 ст.л алкоголю.

Чим замінити розпушувач без оцту, соди і спиртного - варіант 4

Газована вода - напій, який точно знайдеться в кожному будинку. Сильногазована вода наповнює тісто вуглекислим газом не гірше за будь-який з перерахованих вище інгредієнтів.

Воду з газом можна використовувати при приготуванні здобного, прісного, заварного і будь-якого іншого тіста, яке робиться на воді. Що стосується пропорцій, то тут важливо взагалі забути про грами - просто замініть звичайну воду в рецепті на газовану.

Домашній розпушувач - пропорції і рецепт

Якщо жоден з перерахованих вище способів заміни розпушувача вам не підходить, то можна зробити пекарський порошок самостійно. Потім його можна використовувати для приготування здобного, бісквітного, заварного або пісочного тіста. Рецепт простий:

  • харчова сода - 5 ст. л;
  • лимонна кислота - 3 ст. л;
  • борошно - 12 ст. л.

Всі інгредієнти потрібно зсипати в суху скляну банку і акуратно перемішати дерев'яною лопаткою. Важливо використовувати саме дерево - метал вступить в реакцію з складовими порошку і вуглекислий газ почне виділятися завчасно.

Вас також можуть зацікавити новини: