Чи можна спати в шкарпетках і в піжамі - роз'яснення фахівця / фото ua.depositphotos.com

З настанням холодів кімнати дуже швидко вистигають. Щоб зігрітися, багато хто лягає спати, надягнувши улюблену теплу піжаму, шкарпетки і загорнувшись у ковдру. Хоча носити одяг в кілька шарів для зими – просто мастхев, коли справа доходить до нічного відпочинку, про цей метод краще забути, оскільки є ризик порушення кровообігу і навіть виникнення інфекцій.

Доктор Дебора Лі розповіла, як підійти до вибору одягу для сну, щоб не тільки добре відпочити, але і не нашкодити здоров'ю.

Чи корисно спати в шкарпетках – за і проти

Деякі фахівці стверджують, що, зігрівши ноги, людина швидше засне. Однак негативних наслідків сну в шкарпетках куди більше. По-перше, за словами доктора Лі, носіння шкарпеток під час сну – особливо, якщо вони занадто тугі – може порушити кровообіг. 

Відео дня

Ще одна причина, з якої лікарі не радять надягати шкарпетки перед сном – ймовірність виникнення різних інфекцій, зокрема, грибка. Одне з досліджень показало, що на шкарпетках бактерій стільки ж, скільки і на килимі. Ви здивуєтеся, але багато людей не змінюють шкарпетки перед тим як лягти спати – уявіть, скільки мікроорганізмів може загрожувати здоров'ю їхніх ніг. 

Але чи можна спати в шкарпетках без шкоди для здоров'я? Відповідь – так, проте є кілька важливих нюансів:

  • завжди надягайте чисті шкарпетки перед сном,
  • не надягайте шкарпетки, якщо в кімнаті тепло – стопи будуть пітніти, що призведе до ризику розвитку інфекцій, 
  • слідкуйте, щоб шкарпетка не тиснула, а ще краще – вибирайте пару на кілька розмірів більше.

Ці прості поради допоможуть вам зберегти ноги здоровими. Але пам'ятайте, що сном в шкарпетках все ж краще не зловживати. 

Чи можна спати в спідній білизні

Мабуть, не менш спірна тема, ніж сон в шкарпетках, – це сон у спідній білизні. Коментуючи тему про те, чи потрібно спати в трусах, доктор Лі відповіла, що немає жодної причини це робити (звісно, за винятком менструації, коли без них обійтися важко). Вашій шкірі потрібно "дихати", тому вночі цілком можна обійтися без спідньої білизни. 

Ще один аргумент на користь того, чому не можна спати в трусах, полягає в тому, що коли повітря циркулює, в області геніталій утворюється менше вологи. Відповідно, ризик виникнення інфекцій набагато нижчий. 

Чи корисно спати в піжамі

Як і у випадку з шкарпетками, до вибору піжами для сну необхідно підійти відповідально. Пам'ятайте, що тісний одяг може порушити кровообіг. Це не тільки негативно позначиться на вашому здоров'ї в майбутньому, але і може призвести до дискомфорту під час сну і, як наслідок, пробудження.

Крім того, тепла піжама може підвищити вашу температуру тіла. Готові посперечатися, зараз ви подумали, чи не в цьому суть теплої піжами? Але проблема в тому, що ви можете "перегрітися". Якщо вам буде занадто жарко, ви ризикуєте прокинутися в поту, і заснути потім буде важче.

Спати в піжамі або без – цілком і повністю ваш вибір. Якщо ви не можете відмовитися від цього атрибута, обирайте більш просторі моделі. Також доктор Лі радить уникати флісу. Краще віддати перевагу чомусь із бавовни. 

Вас також можуть зацікавити новини: