
Українські міста знову почали занурюватися в морок через обстріли електростанцій. Київ, Одеса, Харків, Львів, інші великі міста та невеликі населені пункти по кілька годин, а то й днів, залишаються без електрики. Нагадуємо, що можна приготувати без плити і мікрохвильовки, не докладаючи особливих зусиль.
Як погріти їжу без світла або приготувати з нуля
Перш ніж думати, що можна безпечно приготувати в приміщенні, якщо немає електрики, варто зрозуміти, як ви будете це робити. Якщо ваш будинок повністю під'єднаний до електрики, тобто під час блекауту вимикається не тільки другорядна побутова техніка, на кшталт мікрохвильовки та кавоварки, а й основна, наприклад, плита, вам потрібно заздалегідь запастися альтернативними пристроями приготування їжі:
- туристичний пальник на газу - підходить для розігріву води або підігрівання їжі;
- портативний варіант газового пальника - пристрій із конфоркою, на якому можна повноцінно приготувати їжу;
- пальник і сухий спирт - невелика конструкція, яку теж можна використовувати, але буде виділятися кіптява;
- набір для фондю - оригінальний варіант, але теж підходящий, у комплекті є ємність, пальник, підставка і прилади для їжі.
Вам обов'язково потрібно придбати один із таких пристроїв, щоб ви завжди могли приготувати їжу без світла. Якщо живете в приватному будинку, тоді ситуація набагато простіша - ви можете розпалити багаття і готувати їжу прямо на ньому в казанку, або ж використовувати мангал.
ВАЖЛИВО: якщо ви купуєте будь-який пристрій для приготування їжі в "похідних" умовах, переконайтеся, що він продається з сертифікатом якості. У порядку має бути не тільки сам прилад, а й балони. Якщо цілісність конструкції порушена, або вийшли терміни придатності, ви ризикуєте своєю безпекою, використовуючи такі плити і пальники - великі ризики пожеж і навіть вибухів цих самих балонів.
Що можна приготувати без електрики
Оскільки відключення світла повернулися, знову актуальною стала проблема, чим харчуватися, якщо немає електрики. На маленькому газовому пальнику борщ не зварити, зате можна нагріти воду, а ця обставина відкриває відразу кілька варіантів обіду. Наприклад, у вас вийде зробити закуску з тунця - зварити яйця, почистити їх, дрібно нарізати, з'єднати з консервованим тунцем і ріпчастою цибулею, заправити все це майонезом. Таку закуску можна класти на хліб або їсти, як салат. За таким самим принципом можна приготувати навіть салат із крабовими паличками без рису. Варите яйця, ріжете палички, огірки, зелену цибулю, з'єднуєте в мисці. Додаєте кукурудзу, заправляєте майонезом, перемішуєте і подаєте до столу.
Якщо на пальнику вийде розігріти сковороду, то можна посмажити яйця, бекон, сало, картоплю, кабачки. З перерахованих продуктів уже вийде непоганий обід або сніданок. Деякі досвідчені господині навіть курячі відбивні та сирники смажать на пальнику, але для цього потрібно мати запас терпіння і газових балонів, адже їхній ресурс, на відміну від плити, швидко вичерпується.
Крім того, ви завжди можете залити кип'яченою водою кашу в пакетику, суп чи пюре, нарізати хліба, змастити олією і так пообідати. Заварити чай або каву, нагріти молоко. Пам'ятайте, що у вас має бути запас консервів, продуктів швидкого приготування, сухарів, печива, суха ковбаса, плавлений сир, будь-яка їжа з тривалим терміном зберігання. Якщо ви будете готові до блекауту, то зможете мінімально забезпечити себе їжею на кілька годин, а то й днів, поки світло не з'явиться знову.