Що можна чистити нашатирним спиртом / depositphotos.com

Нашатирний спирт продається в будь-якій аптеці, придбати його не складе труднощів. Сама речовина - це 10% розчин аміаку, який допомагає в господарстві так само добре, як і хімічні засоби. УНІАН підкаже, як використовувати нашатирний спирт в садівництві або в побуті, не вдаючись до допомоги магазинних пляшечок з "хімією".

Раніше ми говорили про те, для чого потрібен яблучний оцет.

Правила використання нашатирного спирту

Перш, ніж приступати до взаємодії з таким засобом, ознайомтеся з важливими рекомендаціями:

Відео дня
Запобіжні заходи / Інфографіка УНІАН

Як застосовувати нашатирний спирт в побуті

Що можна відмити за допомогою нашатирю / depositphotos.com

Плита і духовка

Розчин аміаку відмінно справляється з жиром і нагаром, так як швидко розм'якшує їх. Для того, щоб відмити забруднення, що в'їдаються, налийте у великий таз гарячої води і розчиніть в ній 100 мл нашатирю. Потім на 20 хвилин опустіть туди решітку, сковороду або будь-який інший предмет, який потрібно очистити. Після закінчення цього часу промийте кухонне начиння під проточною водою і ретельно витріть ганчіркою, перевіряючи, щоб не залишилося спирту на поверхні виробу.

Дзеркала і скляні поверхні

Можна використовувати нашатир для всіх виробів зі скла, навіть для посуду. Розчиніть 1 ст.л спирту в 2 склянках води і перелийте суміш в пляшку з пульверизатором. Розпиліть засіб на поверхню і відразу витріть сухою ганчіркою. Найкраще використовувати мікрофібру - вона не залишає ворсинок.

Читайте такожЧим відмити духовку від жиру і гару: 5 дієвих способівСантехніка і кахель

Нашатирний спирт підходить і для боротьби з мильними відкладеннями. Щоб позбутися від засохлих мильних плям в кутах ванної або умивальника, розчиніть 1 ст.л спирту в 4 л води і нанесіть на проблемні ділянки. Залиште на 10-15 хвилин, потім витріть губкою і ретельно промийте водою.

Другий ефект - дезінфекція сантехніки та кахлю. Розчином, описаним вище, ви можете протирати міжплиточний простір, унітаз, важкодоступні місця у ванній, де від вологості утворюється грибок і цвіль.

Килими та меблі

Доступний і простий метод, як видалити старі плями на улюбленому килимі або м'якій оббивці дивана. Розчиніть нашатир і воду в співвідношенні 1:1 і нанесіть на забруднену ділянку. Залиште на 10 хвилин, потім покладіть на пляму старий рушник, зверху поставте розігріту праску. Протягом 20 секунд притискайте його, використовуючи функцію пара. Перевірте результат - пляма з дивана або килима має перейти на рушник. Повторюйте процедуру кілька разів, додаючи водно-спиртову суміш, до тих пір, поки пляма не зникне.

Нашатирний спирт від тарганів і молі

Як позбутися від комах / depositphotos.com

Для того, щоб позбутися від комах, вам потрібно зрозуміти ступінь занедбаності ситуації:

Перший варіант: розчинити 1 ч.л нашатирю в 1 л холодної води, отриманою сумішшю вимити всі поверхні в будинку - двері, вікна, плінтуса, підлогу і тд. Якщо приміщення велике або тарганів багато, краще використовувати 100 мл спирту. Підходить такий варіант тим, у кого немає можливості покинути будинок на період війни з шкідниками.

Читайте такожЯк відмити чашку від нальоту: 5 простих способівДругий варіант: розчин не готувати, нашатирний спирт прямо з баночки налити в невеликі ємності (кришечки, наприклад) і поставити в місцях, де були помічені "вусаті". Також можна використовувати нашатир в шприці - розбризкати його у важкодоступних місцях квартири. Цей спосіб краще взяти на озброєння, якщо ви можете виїхати на 2-3 дні, щоб не дихати аміаком.

Відлякати моль за допомогою нашатирю теж не складе труднощів: зробіть розчин, в якому буде 100 мл спирту на 1 л води. Вимийте отриманим засобом шафи, ящики і полиці, а потім дайте їм висохнути. Не забудьте відкрити вікно, щоб провітрити приміщення.

Нашатирний спирт для одягу

Як відіпрати старі плями / depositphotos.com

Аміачний розчин виручить тих, хто не знає, як позбутися від засохлих плям на одязі. Вам потрібно змішати 150 мл засобу для миття посуду, 150 мл спирту, 6 ст.л соди і 2 склянки теплої води. Нанесіть отриману масу на пляму, залиште на 30 хвилин, а потім виперіть річ, як зазвичай. 

Плями крові, трави або вина можна вивести, якщо змішати спирт з водою в співвідношенні 1:1. Таким же розчином вийде відбілити кросівки, якщо інші засоби не допомагають.

ВАЖЛИВО: використовувати такий метод можна тільки для виробів з бавовни або поліестеру - вовняні і шовкові вироби занадто делікатні.

Нашатирний спирт для рослин

Як використовувати нашатирний спирт в садівництві / depositphotos.com

Якщо у вас вдома або на присадибній ділянці є хризантеми, мальви, фіалки або бузок, ви можете підгодувати їх за допомогою розчину нашатирю. Так само добре суміш підійде і для огірків, гарбуза, капусти або бобових культур.

Візьміть 4 л води, розчиніть в ній 1 ст.л нашатирного спирту і полийте землю. Рослини, які люблять лужне середовище, будуть краще себе почувати, головне - не потрапити на листя, щоб не спровокувати опіки.

Вас також можуть зацікавити новини: