Як лікувати буру плямистість на яблуні та інші хвороби / depositphotos.com

Яблуня, як і всі інші рослини в саду, піддається нападу шкідників або різних захворювань. Причини можуть бути різними - термічними, механічними або будь-якими іншими, але усувати їх потрібно негайно. УНІАН розповість, чому молода яблуня хворіє і як швидко виправити ситуацію.

Раніше ми говорили про те, чим обробити город від шкідників.

Чим обробити яблуні від парші влітку

Перше захворювання, про яке ми говоримо - це парша. Вона вражає яблука і листя, через що вони покриваються зеленувато-бурими плямами. Листя, уражені паршею, засихають і обпадають першими, а на плодах залишаються характерні вкраплення.

Відео дня

Для того, щоб швидко позбутися від парші, яблуню потрібно тричі обробити бордоською рідиною або хлорокисью міді - ранньою весною, в період цвітіння і через 2-3 тижні після цвітіння.

Чим обробити яблуні від борошнистої роси

Одне з найпоширеніших захворювань для яблуні, яке вражає листя, плоди, нирки і взагалі всі частини дерева, крім стовбура. Характерна ознака - білий наліт, який з часом мутніє і покривається чорними точками.

Досвідчені городники кажуть, що уражені пагони потрібно видаляти і спалювати, а захворілу рослину допустимо обробити колоїдної сіркою (80 г сірки на 10 л води). Коли дерево відцвіте, його обробляють препаратом хлорокиси міді. А після збору врожаю дерево слід ще раз обробити мідним купоросом або розчином рідкого мила.

Чим обробити яблуні від моніліозу

Третє захворювання, яким може бути заражена яблуня - моніліоз. Якщо це так, ви побачите коричневі плями на плодах, які з часом будуть збільшуватися в розмірі. Пізніше з'явиться білий круг з виступаючими грибними спорами. Таке яблуко або впаде, або залишиться висіти на дереві і поступово перетвориться на мумію.

Щоб запобігти появі моніліозу, ранньою весною потрібно обприскувати яблуні медьсодержащими препаратами, під час цвітіння - бордоською рідиною, а за місяць до збирання врожаю - розчином йоду (10 крапель на 10 літрів).

До речі, якщо вас цікавить питання, чим обробити яблуню від іржі, можете використовувати ті ж рекомендації, що і для моніліозу.

Чим обробити яблуню від раку

Неприємне захворювання, яке вражає абсолютно всі ділянки яблуні - стовбур, листя, плоди і кору. Яблука, при цьому, повністю покриваються плямами, а кора дерева поступово відмирає і відвалюється, замість неї на стовбурі залишаються рани.

Єдиний спосіб боротьби з чорним раком - вирізати пошкоджені ділянки кори, зачистити їх до здорового рівня, дезінфікувати рани 5%-ним розчином залізного купоросу, після чого змащувати садовим варом. З метою профілактики потрібно обприскувати дерево бордоською рідиною під час цвітіння і через місяць після нього.

Як лікувати кору на яблуні від цитоспорозу

Грибкове захворювання, яке вражає кору яблунь, через що вона засихає і починає відвалюватися. Більш того, на деяких ділянках яблука навіть можна помітити виразки. На жаль, вік грибку не перешкода - його жертвою може стати і молоде, і старе дерево.

Дієвим засобом від цитоспорозу вважається розчин мідного купоросу перед цвітінням, потім - відразу після нього. З метою профілактики в кінці літа можна підгодувати дерево калієм і фосфором - це підвищить стійкість кори до різних зовнішніх факторів.

Вас також можуть зацікавити новини: