
Через аварійні відключення електроенергії в українців часто виникає питання, як зберегти продукти без холодильника. У спекотну погоду ця проблема посилюється. Однак деякі хитрощі дадуть вам змогу продовжити термін зберігання продукту без шкоди для смаку і користі. Ми розповімо, скільки молоко може зберігатися без холодильника і як можна продовжити цей термін.
Скільки можна зберігати молоко без холодильника
Термін зберігання молока залежить від його різновиду. Найменше зберігається домашній напій, а оброблений продукт може залишатися свіжим довгий час. Ось скільки молоко може стояти без холодильника:
- незбиране або свіже молоко без будь-якої обробки без холоду скисне вже за кілька годин;
- пастеризоване молоко проходить теплову обробку і втрачає частину корисних властивостей, але термін зберігання збільшується до кількох днів без холоду;
- стерилізоване й ультрапастеризоване обробляють високою температурою, після чого гине вся мікрофлора, а термін придатності зростає до кількох місяців.
Отже, якщо ви шукаєте спосіб, як зберегти молоко без холодильника, то купуйте ультрапастеризований або стерилізований напій. Користі в ньому небагато, але й бактерій немає, а значить і скисати він не буде. Молоко таких видів може зберігатися за кімнатної температури 4-6 місяців, однак після відкриття упаковки термін придатності знижується до кількох днів.

Як зберігати молоко без холодильника
Теплова обробка і правильне зберігання значно подовжать термін придатності напою. Щоб молоко простояло більше тижня без світла, зробіть таке:
- Доведіть до кипіння і прокип'ятіть кілька хвилин. Під час варіння додайте в напій на вибір ложку цукру, дрібку солі, трохи соди, лист хрону або м'яти. Це природні консерванти, які продовжать термін придатності продукту.
- Перелийте молоко в скляну тару і закрийте кришкою.
- Поставте ємність у холодне і темне місце, наприклад, підвал, льох або вимкнений холодильник.
- Для збільшення терміну придатності помістіть пляшку з молоком у миску з холодною водою або в пакет для льоду.
Якщо навіть із дотриманням цих порад продукт скис, то не поспішайте його виливати. Читайте нашу статтю про те, що приготувати з кислого молока, і застосовуйте його в кулінарії.