Очистити пляшку для води можна підручними засобами / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Багато українців зберігають питну воду в пластикових пляшках. Так само точно зручно запасатися і водопровідною водою на випадок її відключення. Однак, незалежно від об'єму, рано чи пізно на дні та стінках ємності утворюється зелений наліт. Дізнайтеся, як відмити 19-літровий бутель від зелені та що робити з меншим.

Чому позеленіла вода в пляшці

Причина утворення зеленого нальоту на дні та стінках ємності з водою - водорості, які розмножуються в будь-якій тарі, де зберігалася вода. Розмножуються спори повітрям, тож можуть потрапити в пляшку, коли ви її відкриваєте. Просто так вони не активізуються, для цього потрібно забезпечити одноклітинним світло і тепло - запустити реакцію фотосинтезу, внаслідок якої виділиться хлорофіл. Він і є той самий зелений наліт.

Чи можна пити воду із зеленим осадом? Так, тому що такі водорості не належать до групи небезпечних - жодної шкоди для організму людини вони заподіяти не можуть. У побутових умовах, як правило, характерний наліт утворюється тільки з однієї причини - люди неправильно зберігають воду.

Відео дня

Як зберігати воду, щоб не утворився наліт

Для того щоб не з'ясовувати, як відмити пластикову пляшку всередині від неприємного осаду, дотримуйтесь правил зберігання води:

  • якщо не виходить використовувати тару ПЕТ, як одноразову, міняйте її кожні 3 місяці;
  • зберігайте порожні пляшки в прохолодному і темному місці;
  • герметично закривайте ємність, щоб всередину не потрапили сторонні мікроорганізми;
  • не ставте пляшки з водою близько до батареї або обігрівача;
  • ідеальна температура для зберігання води - від +4 до +14 градусів Цельсія, можна в холодильнику;
  • не наповнюйте пляшки для питної води іншими рідинами і не наливайте туди воду з-під крана.

Також рекомендується постійно обробляти ємності дезінфекційними засобами, не чекаючи появи зеленого нальоту. Якщо він все-таки виник, а відмити швидко не вийшло, тару краще замінити на нову.

Як відмити пластикову пляшку від зелені

Розповідаємо, як помити 5 літрову пляшку або будь-яку іншу, в якій ви збираєтеся зберігати питну воду. Способів існує кілька - обирайте той, що найбільше підходить для вас.

Як очистити бутель від зеленого нальоту содою

Луг - хороший засіб для очищення будь-яких ємностей від водоростей, запаху і нальоту. Змішайте 200 гр соди з водою так, щоб вийшла густа каша без грудочок. Перекладіть її в пляшку, долийте трохи води і закрийте кришку. Потрясіть ємність, щоб сода рівномірно розподілилася по стінках і дну, залиште на кілька годин (можна на ніч). Наприкінці ретельно вимийте пляшку чистою водою.

Як відмити пластикову пляшку від запаху і зеленого нальоту сіллю

Сіль - це не тільки шикарний консервант, а й досить ефективний засіб для чищення. Використовувати її для чищення пляшок потрібно разом із засобом для миття посуду. Технологія така:

  • засипати в пляшку 5-7 ст.л солі;
  • додати 4 ст.л мийного засобу;
  • збовтати тару круговими рухами, щоб інгредієнти перемішалися.

Дотримуйтеся правила - що сильніше ви трусите ємність, то краще "працюють" сіль і мийний засіб. Якщо нальоту занадто багато, то можете залишити засіб у пляшці на ніч, а вранці промити водою. У будь-якому разі, вимивати тару потрібно дуже прискіпливо, інакше активні хімічні речовини залишаться на стінках, а це небезпечно для організму.

Вас також можуть зацікавити новини: