Як відіпрати кров / фото ua.depositphotos.com

Плями крові важко вивести з одягу звичайними засобами для прання. Кров швидко вбирається в тканину і забарвлює її за кілька секунд. Деякі звичні для інших забруднень методи прання можуть зробити пляму крові ще більш стійкою. УНІАН розібрався, як можна ефективно позбутися слідів крові на білому і кольоровому одязі.

Що не можна робити з плямами крові

Якщо виявили кров на одязі – будьте обережні з цією річчю. Деякі методи прання застосовувати не можна, інакше пляма вбереться ще сильніше і відіпрати її буде неможливо. Ось що не можна робити з закривавленим одягом:

  • видаляти плями гарячою водою;
  • терти пляму крові рукою;
  • прати річ в машинці до виведення плями;
  • застосовувати хлор для виведення крові.

Як відіпрати свіжу кров холодною водою або льодом

Холодна вода швидко і дуже ефективно змиває свіжу кров. Як тільки помітили кров на одязі - відразу занурте пляму в дуже холодну воду і потріть руками. Якщо плямі кілька годин - замочіть її в крижаній воді на годину, а потім виперіть руками з милом під краном з холодною водою.

Відео дня

Свіжу пляму крові також можна вивести кубиком льоду. Для цього просто потріть льодом пляму круговими рухами. На вулиці взимку кров на тканині можна потерти снігом.

Як відіпрати кров господарським милом

Господарське мило можна застосовувати для повторного видалення, якщо не вийшло вивести кров з першого разу. Замочіть частину одягу з плямою в холодній воді на дві години. Потім щедро натріть кров господарським милом і залиште ще на 30 хвилин. Після цього виперіть одяг руками.

Як вивести стару кров гліцерином

Старі плями крові добре виводяться теплим гліцерином. Підігрійте трохи гліцерину в чашці з водою. Змочіть в теплому розчині ватний диск і покладіть на забруднення. Залиште на 1 годину. За цей час кров вбереться в диск. Потім виперіть річ в машинці.

Як вивести кров з одягу сіллю

Цей метод підійде для білого одягу, нижньої та постільної білизни. Сіль добре видаляє старі і засохлі плями. Розведіть 1 столову ложку солі в 1 літрі холодної води. Замочіть річ в цьому розчині на ніч, а вранці виперіть пляма з милом руками. Збільшувати концентрацію солі не варто.

Як вивести кров з тканини перекисом водню

Перекисом можна вивести кров зі світлих і незабарвлених тканин. На джинсах і темному одязі використовувати перекис не можна.

Нанесіть перекис на пляму і залиште на 30 хвилин. Протягом цього часу кілька разів промокніть річ паперовою серветкою. Потім ще раз промокніть перекисом. З кожним разом на папері буде залишатися все більше крові, а з тканини пляма зійде. 

Як відіпрати пляма крові за допомогою крохмалю

Крохмалем виводять кров з шовку, кашеміру, велюри та інших делікатних тканин. Натріть пляму крохмалем з обох сторін і дочекайтеся, поки крохмаль засохне. Потім відтрусіть річ і протріть пляму під холодною водою.

Як відіпрати засохлу кров зубною пастою

На синтетичних тканинах кров добре виводить зубна паста. Якщо тканина білого кольору - використовуйте пасту без відбілюючого ефекту. Змастіть криваву пляму зубною пастою і залиште до повного засихання пасти. Потім промийте пляму з засохлою пастою під холодною водою. Виперіть річ в машинці, якщо на ній залишився запах пасти.

Вас також можуть зацікавити новини: