Як почистити натуральне хутро на капюшоні або штучне / pixabay.com

Ті люди, у яких зимові та осінні речі зроблені з хутра, часто цікавляться, як почистити хутряний комір самостійно, щоб не витрачатися на хімчистку. УНІАН знайшов кращий засіб для чищення хутра - штучного або натурального - в домашніх умовах.

Раніше ми говорили про те, як прати пуховик на синтепоні у машинці або руками.

Як освіжити старе хутро і чого робити не можна

Перш за все, ви повинні точно визначити, що хутро потребує чищення. Для цього уважно огляньте виріб - плями і жовтизну ви побачите відразу, а ось інші забруднення вийде знайти за допомогою фена.

Відео дня

Увімкніть пристрій і направте струмінь повітря на хутро - ворсинки чистого матеріалу будуть розлітатися і легко повертатися на місце, а ось брудні або приймуть нову форму, або взагалі не змінять положення.

Якщо ви зрозуміли, що хутряний виріб або куртку з хутряним коміром потрібно почистити, заздалегідь врахуйте те, чого робити не можна:

  • прати в машинці або вручну - шкіра, на якій тримається хутро, потріскається;
  • сушити хутро феном, на батареї або обігрівачі - тільки на відкритому просторі;
  • прасувати праскою - є ризик деформувати ворс.

Також утримайтеся від того, щоб чистити хутро агресивними миючими або, тим більше, відбілювачами. 

Чим в домашніх умовах почистити хутро від пилу

Якщо річ довго лежала в шафі, на ній точно утворився шар пилу. Саме тому перед носінням важливо її освіжити. Для цього дістаньте шубу або куртку, розстеліть на підлозі бавовняну тканину і намочіть її водою. Розстеліть одяг на тканини і вибийте мухобойкою спочатку з одного, потім з іншого боку. Якщо при цьому ви бачите, що хутро сплуталося і звалося, намочіть його теплою водою з пульверизатора, розчешіть і дайте висохнути на плічках. При наявності відпарювача можете скористатися ним - це ще ефективніше.

Надати хутру блиск вийде за допомогою простого розчину. Розчиніть лимонний сік або оцет у воді в пропорції 1:1, змочіть в рідині губку і протріть нею хутро. Мочити ворс не потрібно - тільки протерти, тому губку важливо ретельно віджимати. Залиште виріб сушитися на плічках, а потім розчешіть його щіткою.

Чим і як почистити хутро від жовтизни - лайфхаки

Власники одягу зі світлим хутром знають, що з часом воно починає жовтіти, але і це непорозуміння можна виправити кількома способами:

  • 1 ст. л солі і 0.5 ст. л нашатирю розвести в теплій воді, намочити в розчині ганчірку, протерти хутро, висушити і розчесати;
  • 1 ст. л перекису розчинити в теплій воді, нанести на одяг, дати висохнути, розчесати;
  • 1 ст.л шампуню для котів або собак розчинити в теплій воді до піни, намочити губку, нанести піну, залишити на 5 хвилин, потім змити, висушити і розчесати.

Пам'ятайте, що вироби з коротким ворсом можна протирати і проти вовни і по ній, а ось на довге хутро миючі засоби наносяться по його зростанню. Після сушіння хутро можна вручну наїжачити.

Чим і як почистити хутряний комір в залежності від коліру

Біле хутро можна почистити за допомогою тальку, крохмалю або манки. Візьміть будь-яке з перерахованих засобів, насипте на забруднену ділянку, м'якою щіткою розподіліть чистяче по ворсу. Струсіть одяг, щоб прибрати залишки обраного вами засобу. Робити так потрібно кілька разів, поки тальк, крохмаль або манка не перестануть темніти. Темне хутро чиститься таким же чином, як і біле, але застосовуються інші абсорбенти - житні висівки, тирса або пісок.

Корисний лайфхак: перед чищенням вищевказані засоби можна нагріти - тоді результат буде ще краще. Враховуйте, що трясти одяг потрібно ретельно, інакше частинки засобу залишаться в ворсі і стануть їжею для молі.

Який засіб для чищення хутра від плям найефективніший

Плями на хутряних виробах або комірах з'являються з різних причин, але це не означає, що можна їх ігнорувати. Найбільш дієвим очищувачем вважається бензин, змішаний з пральним порошком або крохмалем - консистенція в результаті повинна нагадувати сметану. Нанесіть отриманий розчин на пляму, залиште на 2-3 хвилини. Потім витріть пляму губкою, змоченою у воді, просушіть виріб і розчешіть хутро. 

Підказка: світле хутро від бензину пожовтіє, в цьому випадку краще використовувати ацетон або спирт, змішуючи його з крохмалем або харчовою содою.

Вас также могут заинтересовать новости: