Як відучити кота мітити територію / ua.depositphotos.com

Важко знайти людину, яка не обожнює котиків. Ці тваринки стали фаворитами серед домашніх улюбленців, але інколи виникають деякі труднощі із їх поведінкою. Тож, сьогодні детально розберемося, що робити, якщо кіт мітить.

Мітити територію - це природний рефлекс котів. При чому залишати мітки у будинку може як молодий кіт, так і дорослий. Втім, із цим можна боротися.

Чому коти починають мітити - головна причина

Не усі власники пухнастиків розуміють, чому кіт мітить у домі. Для багатьох ця звичка стає справжньою проблемо. Коти залишають пахучі мітки рефлекторно, заявляючи своє право на конкретну територію. Крім того, статевозрілим котикам мітки допомагають знайти пару. 

Відео дня

Різні породи котів починають залишати мітки у різному віці - загалом це діапазон між 5 та 12 місяцями. Тоді котики входять у стадію статевого дозрівання та готуються до першого спарювання. Тому, якщо дорослий кіт почав мітити, йому потрібна пара.

Від ціє природної звички рятує кастрація. Однак, трапляється, що й після кастрації кіт мітить. У такому разі причина не у фізіології.

Чому кастрований кіт мітить - розбираймося вчасно

Ветеринари виділяють кілька причин, чому ваш улюбленець продовжує залишати мітки в будинку після стерилізації:

  • звичка - котик може все ще пам'ятати цей рефлекс та продовжувати залишати мітки;
  • образа - мітками коти можуть мститися за неналежний догляд за ними, наприклад брак уваги;
  • страх - коти часто залишають мітки, коли їх щось сильно налякало;
  • біль - котики не можуть сповістити вас про зміни у своєму організмі, тому досить часто мітять, сигналізуючи про це;
  • ревнощі - мітками коти реагують на конкуренцію, при чому суперником може стати як інший кіт, так і людина.

Із основними причинами розібралися, тепер детально обговоримо, що треба зробити, щоб кіт не мітив.

Кіт мітить - як боротися та допомогти собі

Уважні котовласники швидко визначать, чому їхній улюбленець мітить. Якщо ж із цим виникають проблеми, то варто звернутися до ветеринара із конкретним запитаням. Лікар кваліфіковано розбере вашу ситуацію. Перед візитом до ветеринара необхідно кілька днів уважно простежити за поведінкою пухнастика.

Ви можете уникнути міток зовсім, якщо розглянете ранню стерилізацію, тобто до початку статевого дозрівання улюбленця. У такому разі ризики буде мінімізовано.

Інколи для того, щоб кіт перестав ставити мітки, необхідно просто ретельніше стежити за чистотою лотка. Міняйте наповнювач частіше, щоб котик почувався комфортніше.

Часто власники пухнастиків цікавляться, як відівчити кота мітити територію без кастрації. Кожен випадок індивідуальний. Ветеринари рекомендують більше часу проводити з улюбленцями, влаштовувати з ними ігри, тішити улюбленими смаколиками та мінімізувати рівень будь-якого стресу. У більшості випадків коти забувають про рефлекторні мітки.

Чим можна побризкати, щоб кіт не мітив - дієві засоби

Коти можуть залишати мітки будь-де. Досить часто це м'які меблі, з яких дуже важко вивести сліди та запах міток. Однак, вихід є. У будь-якій ветеринарній аптеці ви можете купити засіб, щоб кіт не мітив. Зазвичай це спрей, яким радять обробити ті предмети, які найбільше полюбляє мітити ваш улюбленець. Ефективність таких засобів досить висока.

Крім того, у тій же ветаптеці вам можуть порадити таблетки, щоб кіт не мітив. Перед прийомом рекомендовано проконсультуватися з ветеринаром.

Особливо досвідчені котовласники знають, як відучити кота мітити народними засобами. Для цього місця частих міток обробляють різкими запахами, які ненавидять котики. Для такого засобу необхідні цитрусові і рідке мило. Залийте кип'ятком подрібнену шкірку апельсина та залиште на дві години. Потім додайте у настій подрібнений лимон та рідке мило, процідіть його та обробіть місця, у яких ваш кіт полюбляє мітити.

Вас також можуть зацікавити новини: