Контрастний душ користь і шкода / фото ua.depositphotos.com

Контрастний душ - це метод загартовування, при якому чергується гаряча (40-45 градусів) і холодна (15-20 градусів) вода. Цій процедурі приписують як чудодійні властивості, так і помітну шкоду для здоров'я. Якщо дотримуватися правил, то контрастний душ однозначно принесе користь.

Контрастний душ: користь і протипоказання

Контрастний душ відмінно гартує наш організм, внаслідок чого йому будуть не так страшні застуди і протяги. Загартовування - це те, чого не вистачає сучасній "квартирній" людині. Є у процедури і інші корисні властивості:

  • покращує кровообіг і зміцнює судини;
  • оновлює верхній шар шкіри;
  • підвищує стресостійкість;
  • підвищує вироблення ендорфіну і норадреналіну, робить нас щасливішими;
  • допомагає підбадьоритися.

Нашкодити процедура може людям з високою температурою і ГРВІ, серцево-судинними захворюваннями, циститом і захворюваннями нирок. Не варто захоплюватися контрастним душем жінкам при менструації і вагітності.

Відео дня

Кому варто приймати контрастний душ

Контрастні обмивання рекомендуються людям, яким важко прокидатися вранці, адже ця процедура відмінно бадьорить. Прийняти душ ввечері можна, якщо потрібно трохи відстрочити сон. Щоб користь для здоров'я була постійною, рекомендується приймати контрастний душ регулярно. Почніть з коротких п'ятихвилинних обмивань пару разів на тиждень і поступово збільшуйте частоту вмивань.

Як правильно приймати контрастний душ

  1. Контрастний душ потрібно починати з гарячої води і закінчувати холодною. Спочатку обливайте тільки ноги. Чергуйте гарячу і холодну воду. Гаряча вода розширює судини, а холодна звужує. Під гарячою водою стійте 1,5 хвилини, під холодною - 40 секунд.
  2. По черзі направте під струмінь руки, живіт, спину і плечі. 
  3. Не мийте голову холодною водою. Це може підвищити артеріальний тиск.
  4. Приймайте контрастний душ 5-7 хвилин. Після душу добре розітріть тіло махровим рушником.

Вас також можуть зацікавити новини: