УНІАН дав кілька ефективних порад про те, як смажити їжу на олії без бризок.
Всі люди, які регулярно готують їжу на сковороді, хоч раз стикалися з ситуацією, коли розпечена олія розбризкується на всі сторони. Нічого приємного в цьому немає: плита і одяг брудняться, а на руках з'являються опіки.
Олія починає "стріляти" при контакті з водою. Вся справа в тому, що вода і олія випаровуються нерівномірно, що викликає бурхливу реакцію. Убезпечити себе під час смаження можна, якщо прибрати вологу зі сковороди, продукту або самої олії.
Раніше ми розповідали, як смажити цибулю правильно.
Перед смаженням добре нагрійте сковороду, щоб з неї випарувалася вся волога. Тільки коли на поверхні сковороди не залишиться ні краплі води, можна наливати олію.
Якщо олія починає "стріляти" навіть на сухій сковороді - можливо, вам попався неякісний і розбавлений водою продукт. В такому випадку варто купити олію іншої марки, бажано більш дорогу.
Сковорода добре розпечена, а олія високої якості, і все одно стріляє? Спробуйте всипати в гарячу олію трохи солі. Цим методом користувалися наші бабусі, щоб смажити їжу без бризок.
Якщо олія бурхливо "стріляє" після додавання продукту - можливо, в ньому багато води. В такому випадку бурхливої реакції не уникнути. Спробуйте зменшити вогонь на конфорці, накрийте страву кришкою і почекайте, поки олію "заспокоїться".
Такі продукти, як риба або соковиті котлети, зазвичай містять багато вологи і "стріляють" при смаженні. Щоб вода не потрапила в олію, перед смаженням запаніруйте м'ясо в борошні або панірувальних сухарях.
При готуванні заморожених напівфабрикатів з них виділяється багато води, яка змішується з олією і починає "стріляти". Тому напівфабрикати можна спочатку підсмажити на сухій сковороді, щоб рідина випарувалася, а потім вже налити олію.