Як засолити червону рибу - тонкощі домашньої засолки / ua.depositphotos.com

Зазвичай ми купуємо слабосолену червону рибу: чи то звикли так робити, чи то немає часу готувати. Хоча найчастіше просто не знаємо, як засолити рибу вдома. УНІАН розповідає, який посол вибрати і як правильно засолити червону рибу, аби вона вийшла смачнішою за магазинну. 

Раніше ми розповідали, як варити м'ясо і рибу правильно.  

Як вибрати рибу для засолки

Засолити можна будь-яку рибу - сьомгу, форель, горбушу, кету - це залежить від ваших уподобань. Якщо любите рибу жирнішу, з маслянистим м'ясом - беріть сьомгу і форель, у горбуші і кети - м'ясо нежирне, навіть сухувате. 

Відео дня

Солити можна як цілу рибу, так і філе. Простіше, та й дешевше, купити філе риби на шкірі, і не возитися з обробкою. Тут є важливий момент: філе без шкіри для засолки не підійде. 

Не обов'язково, щоб риба була свіжою, можна посолити і заморожену, тільки перед засолюванням її потрібно розморозити через холодильник. Вибираючи заморожену рибу, стежте, щоб на ній не було льоду й вона була природного кольору.

Як засолити червону рибу - сухий посол

Є два способи посолу риби: сухий і мокрий. 

Сухий посол - класичний спосіб. Для нього використовують тільки сухі інгредієнти: сіль, цукор, спеції. Ними натирають рибу, складають її в посуд і відправляють під гніт. Як варіант, рибу можна загорнути у фольгу або плівку.

Іноді в сухому посолі можуть використовувати рідкі компоненти: наприклад, замість цукру додають апельсиновий сік.

Для сухого засолу беруть 2 ст.л. солі й 1 ст. л. цукру на 1 кг філе. За бажанням можна додати чорний мелений або білий перець, кріп. 

Процес посолу займає мінімум 12 годин, але якщо ви хочете отримати більш солону рибу, залиште її на добу.

Як засолити червону рибу в розсолі - мокрий посол

Мокрий посол - це спосіб, коли рибу заливають розсолом (вода + сіль + цукор). Іноді цукор замінюють медом, тоді смак риби виходить більш ніжним.

Готувати в розсолі особливо добре нежирну рибу - горбушу, кету. До речі, саме цей спосіб використовується для швидкої засолки риби шматочками.

Для розсолу на 1 л води беруть 3 ст.л. солі й 1 ст. л. цукру. Можна додати за бажанням лавровий перець, горошини запашного або чорного перцю, гвоздику. Розсіл потрібно довести до кипіння, а потім дати йому охолонути. 

Рибу в розсолі потрібно залишити мінімум на 6 годин, можна і довше, залежно від розміру шматка і ваших смакових уподобань. 

Як засолити червону рибу за 2 години - експрес-посол

Рибу потрібно нарізати тонкими скибочками (близько 5 мм), залити розсолом на 1-2 години. Потім дістати рибу з розсолу, змастити олією і залишити в холодильнику ще на годину.

Як правильно засолити червону рибу - 5 основних моментів

І ще кілька правил засолювання, яких ми радимо дотримуватися:

  • Сіль потрібно використовувати крупну, можна морську. 
  • При сухому посолі рибу потрібно натирати сіллю з усіх боків, і шкіру теж.
  • Цукор можна не додавати, але він допомагає зберегти щільність і форму риби, робить смак ніжнішим, розкриває його. 
  • Для засолки краще брати скляний, емальований, керамічний посуд - від металевого у риби може з'явитися неприємний присмак.
  • Зберігати слабосолену рибу потрібно в холодильнику не більше 3 діб.

Професійні кухарі не радять зберігати малосольну рибу довше. Краще готувати її невеликими порціями, а при потребі знову посолити. 

Вас також можуть зацікавити новини: