Як відкрити шампанське / фото ua.depositphotos.com

Наближатися Новий рік 2023, одним з головних святкових атрибутів якого є шампанське. Легкий ігристий напій з крихітними бульбашками добре розслабляє і піднімає настрій. УНІАН розповів, як вибрати гарне шампанське і як відкрити шампанське, якщо кришка не піддається.

А якщо ви переборщили з шампанським на святі, то прочитайте нашу статтю про те, як зняти похмілля народними засобами.

Як вибрати гарне шампанське - ознаки і приблизні ціни

Є кілька критеріїв вибору якісного шампанського.

Відео дня
  • Ціна. Справжнэ якісне шампанське не може коштувати дешевше 1000 гривень. Якщо такий напій вам не по кишені, то можна звернути увагу на більш бюджетні напої від великих брендів, наприклад, Prosecco і Cava за 250 гривень за пляшку, Cremant - приблизно за 400 гривень, Franciacorta - від 500 гривень.
  • Країна-виробник. Шампанське великих європейських брендів, згаданих раніше, не може бути вироблене в Україні - такий напій є фальсифікатом.
  • Пробка. Якісне ігристе вино закупорюють, а не закручують кришкою. Неправильна пробка погіршує смакові якості напою. Крім того, шампанське з кришкою складніше відкрити.
  • Написи на пляшці. Шампанське повинно мати назву "вино", а не "винний напій". У винні напої додають підсолоджувачі, цукор і фруктові соки, що не допускається в ігристому вині. Також не варто купувати напій з написом "іскристе вино". Його штучно збагачують бульбашками вуглекислого газу, в той час як у шампанського вуглекислий газ виділяється під час природного бродіння.

Після покупки поставте шампанське в холодильник. Його обов'язково подають до столу охолодженим.

Як відкрити шампанське різними способами

Відкрити шампанське можна голими руками, штопором або іншими способами.

Як відкрити шампанське голими руками

Щоб пробка вилітала без бризок, не трясіть пляшку перед відкриванням.

  1. Оберніть горлечко пляшки серветкою або рушником. Також натягніть тканину на пробку, щоб вона не полетіла в стелю.
  2. Зніміть з шийки фольгу.
  3. Поставте дно пляшки на стіл або собі на стегно, і нахиліть пляшку під кутом 45 градусів.
  4. Видаліть дріт з пробки і одночасно притримуйте пробку пальцем. Дріт рекомендується знімати не повністю, а тільки послабити.
  5. Плавно поверніть в руці пляшку (не пробку!) і обережно витягніть пробку.
  6. Якщо пробка ніяк не витягується - потримайте горлечко під гарячою водою 3-5 хвилин.

Якщо вам цікаво, як відкрити шампанське без бризок - скористайтеся однією хитрістю. Не витягайте пробку з пляшки відразу, а підтримайте трохи біля краю горлечка. Дозвольте вийти газу з пляшки - тоді шампанське не розбризкається.

Як відкрити шампанське за допомогою штопора

Якщо пробка від шампанського розламалася - доведеться застосовувати штопор. Штопор угвинчується в залишок пробки. Оберніть горлечко пляшки рушником, щоб воно не вислизнуло з рук. Потім повільно викрутіть пробку з пляшки. 

Будьте обережні: пробка може різко вилетіти з пляшки разом зі штопором, тому для викручування потрібно застосувати фізичну силу. Краще довірити цю справу чоловікові.

Як ще можна відкрити шампанське

Напій можна відкрити за допомогою довгого ножа - такий метод називається сабраж. Це ефектне видовище, при якому напій красиво розплескується. Метод дуже небезпечний і виконується тільки професіоналами.

Також існують спеціальні штопори для шампанського, які витягають пробку безпечно і без зусиль. Коштують такі прилади приблизно 100-150 гривень.

Вас також можуть зацікавити новини: