Коли робити щеплення кошенятам / фото ua.depositphotos.com

Вакцинація кішки допоможе зберегти здоров'я, а можливо навіть і життя тварини. Багато котячі хвороби смертельно небезпечні або вимагають дуже дорогого лікування. Ці інфекції загрожують навіть квартирним вихованцям, оскільки господар може принести хворобу з вулиці. 

Які щеплення робити кошенятам

Перед щепленням кошеняті потрібно дати протиглистові препарати, оскільки тварина під час вакцинації має бути здоровою. Через 10 днів після прийому протиглистових препаратів тварину можна прищеплювати.

Перше щеплення кошеняті роблять у віці 8-10 тижнів або відразу, як тільки нещеплене кошеня з'явилося вдома і було оброблене від глистів. Найчастіше кошеняті дають одну багатокомпонентну вакцину від таких хвороб: панлейкопенія (чумка), сказ, каліцивіроз, ринотрахеїт. Це важкі захворювання, які майже завжди призводять до смерті кота.

Відео дня

Підібрати вакцину тварині вам допоможе ветеринар. Після щеплення можуть спостерігатися такі побічні ефекти, як млявість і втрата апетиту. Через 21 день після першого щеплення проводиться ревакцинація. Повторно колоти потрібно той же препарат, тому після першого щеплення збережіть назву вакцини. 

Після вакцинації кошеня тиждень не можна купати і лікувати від бліх і кліщів.

Які щеплення робити коту / фото ua.depositphotos.com

Які щеплення потрібно робити коту або кішці в дорослому віці

Дорослих кішок потрібно прищеплювати щорічно один раз на рік до кінця життя. Прищеплюють їх тим же препаратом, що вони отримували в дитинстві. Однак дорослим котам достатньо однієї вакцини - повторювати її через 21 день не потрібно. За 10 днів до щеплення кішці дають протиглистовий препарат.

Як і кошенят, дорослих тварин вакцинують від панлейкопенії, сказу, каліцивіроза і ринотрахеїт. Імунітет після щеплення діє рік, тому затягувати з щепленням не можна. Пам'ятайте, що ці хвороби смертельно небезпечні для кішок в будь-якому віці.

Якщо кота не вакцинували в дитинстві, то йому роблять два щеплення з перервою в 21 день, як кошеняті. Потім щороку тварині дають одну вакцину.

Кішки, що бувають на вулиці, потребують додаткових щеплень, які не потрібні квартирним тваринам. Їх прищеплюють від хвороб, які передаються між тваринами. Це вірусна лейкемія, хламідіоз, вірусний лейкоз. Ветеринар допоможе підібрати щеплення від хвороб, які можуть зустрічатися у вашому регіоні.

Вас також можуть зацікавити новини: