Не борщ і не вінегрет: прості страви з буряка

Крім популярних рецептів, як борщ і вінегрет, з буряка готують найрізноманітніші гарячі і холодні страви.

Буряк – смачний і корисний овоч, який завжди можна купити в магазині. Які з буряка можна приготувати прості страви – розповідає УНІАН.

Вважається, що цей овоч почали вирощувати в Київській Русі з X століття. Саме буряк став основним інгредієнтом традиційного українського борщу, культуру приготування якого внесли до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Крім популярних рецептів, як борщ і вінегрет, з буряка готують найрізноманітніші гарячі і холодні страви – супи, салати, котлети і фалафель, всілякі рулети і навіть торти. Пропонуємо кілька варіантів того, які страви можна приготувати з буряка без надмірних зусиль.

Салат з буряка з сиром фета, апельсином і зеленню

Інгредієнти: 

  • буряк – 1 шт.
  • апельсин - 1 шт. 
  • сир фета – 100 г
  • зелень (петрушка, рукола, салат айсберг або інша) – за смаком
  • оливкова олія – 4 ст. л.
  • сік лимона і апельсина – по 1 ст. л.
  • гірчиці в зернах – 1 ч. л.
  • мед – 1 ч. л.

Цей простий салат – відмінний варіант страви з буряка, запеченого в духовці. Для приготування потрібно запекти овоч у фользі до повної готовності при температурі 180-200 градусів. Час випікання залежить від розміру буряка.

Фету і буряк (попередньо очистивши) нарізати на кубики. Апельсин очистити від шкірки, плівок і кісточок і також нарізати. Зелень порізати або порвати руками. 

Оливкову олію, сік цитрусових, мед і гірчицю змішати, полити салат заправкою. 

Гарячий буряковий суп

  • буряк – 150 г
  • картопля – 150 г
  • курячий бульйон – 500 г
  • ріпчаста цибуля – 100 г
  • сік половини лимона 
  • томатна паста – 1,5 ст. л.
  • соняшникова олія для смаження
  • сметана – за смаком
  • зелень (кріп, петрушка) – за смаком

Гарячий буряковий суп – відмінний варіант того, що можна приготувати з буряка і картоплі, наприклад, коли інших інгредієнтів для борщу вдома немає. 

Для приготування картоплю необхідно очистити, нарізати кубиками і поставити варитися в бульйоні на середньому вогні близько 15 хвилин. Тим часом дрібно нарізану цибулю відправити на пательню з розігрітим маслом, за хвилину додати натертий сирий буряк. Після декількох хвилин обсмажування, слід додати томатну пасту і лимонний сік. Тушкуйте на слабкому вогні близько 10 хвилин.

Обсмажені овочі додайте до картоплі з бульйоном. Додайте сіль і перець за смаком. Доведіть до кипіння і після варіть на слабкому вогні до готовності всіх інгредієнтів. Готовий суп можна прикрасити зеленню, подавати зі сметаною.

Карпаччо з буряка з оригінальною заправкою 

  • буряк – 1 шт.
  • імбир – 20 г
  • цукор – за смаком
  • сік лимона – 2 ч. л.
  • цедра лимона – 20 г
  • соєвий соус – 2 ст. л.
  • олія оливкова – 1 ст. л.
  • кінза, м'ята – за смаком

Закуска карпаччо – чудовий варіант простої і ефектної страви з вареного буряка. Овоч потрібно відварити, за бажанням, не до повної готовності – щоб не був сирим, але і залишився приємно хрустким. Готовий буряк потрібно остудити, нарізати на тонкі кільця і викласти на тарілку в один шар. Для заправки змішати тертий імбир, цукор, цедру і сік лимона, соєвий соус і олію. За бажанням прикрасьте кінзою і м'ятою.

Вас також можуть зацікавити новини: