Коли виймати пиріг з духовки - на що орієнтуватися / фото ua.depositphotos.com

Нікому не побажаєш пережити цю ганьбу і поставити на стіл сирий пиріг або такий, що перетворився на вугілля. Але й годинами стояти біля духовки і чатувати страву - не варіант.

УНІАН підкаже, коли виймати пиріг з духовки, щоб він точно вийшов "як треба". 

Конкретна температура та час випікання можуть змінюватися залежно від рецепту, який ви використовуєте. І факторів тут безліч - маса виробів, вид тіста... Проте є загальні рекомендації, яким можна слідувати.

Відео дня

Скільки пекти пиріг в духовці - правила для різних видів тісті

Спростити собі завдання під час приготування пирога можна, орієнтуючись на ключові правила для випікання виробів з різних видів тіста, наведені нижче.

Скільки випікати пиріг з дріжджового тіста: 

  • великі вироби (0,5-1кг) з простого дріжджового тіста без опари випікають від 20 хвилин до години при температурі 200-240 °C; 
  • великі вироби (0,8-1кг) із здобного дріжджового опарного тіста - від 40 хвилин до години при температурі 180-220 °C.

Скільки пекти пиріг в духовці з листкового тіста: 

  • великі вироби (08,-1кг) з листкового дріжджового тіста випікають 20-25 хвилин при температурі 230-250 °C;
  • великі вироби (до 1,2 кг) з листкового бездріжджового тіста випікають від півгодини до години при температурі 230-230 °C.

Якщо у вашому рецепті не було рекомендацій щодо температури та часу випікання, обов'язково запишіть собі цю інформацію після того, як спечете свій шедевр. Повірте, це точно вам стане в пригоді, коли зберетеся готувати страву знову.

Скільки пекти пиріг з м'ясом-це потрібно знати / фото ua.depositphotos.com

Скільки пекти пиріг з м'ясом, рибою або капустою - запам'ятайте це 

Те, скільки запікати рибний пиріг або пиріг з м'ясом, залежатиме від того, в якому вигляді ви додавали продукт. Якщо шматочки риби або м'ясний фарш попередньо пройшли термічну обробку, потрібно буде тільки дочекатися, коли пропечеться тісто - тут можна орієнтуватися на зовнішній вигляд пирога. Якщо м'ясо або риба в начинці сирі - зовсім інша історія.

Для пирога з начинкою з сирої риби час випікання зазвичай становить від 30 до 40 хвилин при температурі від 190 °C до 200 °C. Рибу потрібно готувати до стану, коли вона буде легко протикатися виделкою. 

Відповідь на питання про те, скільки піч пиріг з капустою, схожа - зазвичай приготування цієї овочевої страви при 190 ° C займає близько 40 хвилин.

Задля пирога з начинкою з сирого м'яса (будь то яловичина, курка або свинина), час випікання зазвичай становить від 45 хвилин до 1 години при температурі від 175 °C до 190 °C. Для начинки з м'ясного фаршу час випікання може бути трохи коротшим, приблизно від 30 до 45 хвилин. Про готовність м'яса буде сигналізувати, зокрема, колір. Воно повинно бути непрозорим, білого або коричневого/сіруватого кольору (у випадку з червоним м'ясом). До слова, якщо надумали готувати м'ясний пиріг - рецепт страви на кефірі (перевірений і з усіма деталями!) можна знайти на нашому сайті. 

Як спекти пиріг в електричній духовці - правила вибору режиму

Зазвичай в рецептах вказуються рекомендації щодо температури і того, скільки пекти пиріг - в електричній духовці приготування не буде в цьому сенсі відрізнятися від готування в газовій. Для того, щоб спекти пиріг в електричній духовці, її, як і газову, потрібно спершу прогріти до певної температури, а потім - вибрати режим випічки. З тим, на якому режимі пекти пироги в електричній духовці, саме можуть виникнути труднощі. 

Вибір того, при якому режимі пекти пиріг в духовці такого типу, невеликий. Більшість електричних духовок пропонують стандартні режими, такі як "Випічка" або "Випічка в звичайному режимі". Вони мають добре спрацювати. Якщо у вашій духовці є режим конвекції, скористайтеся ним - пиріг буде пропікатися рівномірніше. 

Вас також можуть зацікавити новини: