
Нікому не побажаєш пережити цю ганьбу і поставити на стіл сирий пиріг або такий, що перетворився на вугілля. Але й годинами стояти біля духовки і чатувати страву - не варіант.
УНІАН підкаже, коли виймати пиріг з духовки, щоб він точно вийшов "як треба".
- Скільки пекти пиріг в духовці-правила для різних видів тесту
- Скільки пекти пиріг з м'ясом, рибою або капустою-запам'ятайте це
- Як спекти пиріг в електричній духовці-правила вибору режиму
Конкретна температура та час випікання можуть змінюватися залежно від рецепту, який ви використовуєте. І факторів тут безліч - маса виробів, вид тіста... Проте є загальні рекомендації, яким можна слідувати.
Скільки пекти пиріг в духовці - правила для різних видів тісті
Спростити собі завдання під час приготування пирога можна, орієнтуючись на ключові правила для випікання виробів з різних видів тіста, наведені нижче.
Скільки випікати пиріг з дріжджового тіста:
- великі вироби (0,5-1кг) з простого дріжджового тіста без опари випікають від 20 хвилин до години при температурі 200-240 °C;
- великі вироби (0,8-1кг) із здобного дріжджового опарного тіста - від 40 хвилин до години при температурі 180-220 °C.
Скільки пекти пиріг в духовці з листкового тіста:
- великі вироби (08,-1кг) з листкового дріжджового тіста випікають 20-25 хвилин при температурі 230-250 °C;
- великі вироби (до 1,2 кг) з листкового бездріжджового тіста випікають від півгодини до години при температурі 230-230 °C.
Якщо у вашому рецепті не було рекомендацій щодо температури та часу випікання, обов'язково запишіть собі цю інформацію після того, як спечете свій шедевр. Повірте, це точно вам стане в пригоді, коли зберетеся готувати страву знову.

Скільки пекти пиріг з м'ясом, рибою або капустою - запам'ятайте це
Те, скільки запікати рибний пиріг або пиріг з м'ясом, залежатиме від того, в якому вигляді ви додавали продукт. Якщо шматочки риби або м'ясний фарш попередньо пройшли термічну обробку, потрібно буде тільки дочекатися, коли пропечеться тісто - тут можна орієнтуватися на зовнішній вигляд пирога. Якщо м'ясо або риба в начинці сирі - зовсім інша історія.
Для пирога з начинкою з сирої риби час випікання зазвичай становить від 30 до 40 хвилин при температурі від 190 °C до 200 °C. Рибу потрібно готувати до стану, коли вона буде легко протикатися виделкою.
Відповідь на питання про те, скільки піч пиріг з капустою, схожа - зазвичай приготування цієї овочевої страви при 190 ° C займає близько 40 хвилин.
Задля пирога з начинкою з сирого м'яса (будь то яловичина, курка або свинина), час випікання зазвичай становить від 45 хвилин до 1 години при температурі від 175 °C до 190 °C. Для начинки з м'ясного фаршу час випікання може бути трохи коротшим, приблизно від 30 до 45 хвилин. Про готовність м'яса буде сигналізувати, зокрема, колір. Воно повинно бути непрозорим, білого або коричневого/сіруватого кольору (у випадку з червоним м'ясом). До слова, якщо надумали готувати м'ясний пиріг - рецепт страви на кефірі (перевірений і з усіма деталями!) можна знайти на нашому сайті.
Як спекти пиріг в електричній духовці - правила вибору режиму
Зазвичай в рецептах вказуються рекомендації щодо температури і того, скільки пекти пиріг - в електричній духовці приготування не буде в цьому сенсі відрізнятися від готування в газовій. Для того, щоб спекти пиріг в електричній духовці, її, як і газову, потрібно спершу прогріти до певної температури, а потім - вибрати режим випічки. З тим, на якому режимі пекти пироги в електричній духовці, саме можуть виникнути труднощі.
Вибір того, при якому режимі пекти пиріг в духовці такого типу, невеликий. Більшість електричних духовок пропонують стандартні режими, такі як "Випічка" або "Випічка в звичайному режимі". Вони мають добре спрацювати. Якщо у вашій духовці є режим конвекції, скористайтеся ним - пиріг буде пропікатися рівномірніше.