Де застосовувати соду дачникам: 8 варіантів використання в городі

Як сода діє на мурах і чому досвідчені садівники замінюють нею магазинні засоби - дізнайтеся в матеріалі УНІАН.

Звичайну харчову соду можна використовувати для відбілювання зубів, миття посуду, чищення кухонного начиння та інших домашніх справ. Багато садівників і городників з року в рік звертаються до такого доступного народного засобу при роботі з рослинами. УНІАН розповість, як правильно користуватися харчовою содою в саду, економлячи час, сили і гроші.

Раніше ми говорили про те, як відмити бруд содою або розм'якшити м'ясо.

Як сода діє на мурах та інших комах

Досвідчені господині борються зі шкідниками на городі саме за допомогою соди, причому, вона також ефективна і проти слимаків, гусениць, довгоносика та інших комах.

Від мурах

Приготуйте розчин з соди - розчиніть 2 ст.л соди в 2 літрах води. Розворушіть мурашник, вилийте зверху розчин, а потім накрийте ділянку щільним матеріалом.

Другий варіант - суха сода в чистому вигляді або змішана з цукром. Вам потрібно просто присипати мурашник содою. Якщо використовуєте в чистому вигляді - мурахи просто підуть, а якщо змішайте з цукром, то комахи покуштують ласощі і помруть від них.

Від гусениць і довгоносиків

Візьміть відро води об'ємом в 10 л і додайте в нього:

  • 2 ст. л соди;
  • 2 ст. л натертого господарського мила;
  • 10 л деревної золи (за бажанням).

Ретельно перемішайте всі інгредієнти і обприскуйте постраждалі рослини вранці і ввечері протягом 7-10 днів.

Від попелиці

Розчиніть в десятилітровому відрі з водою 200 гр натертого господарського мила і 5 ст.л кальцинованої соди. Цим розчином обприскуйте уражені ділянки рослин вранці і ввечері протягом 10 днів.

Від слимаків допоможе суха сода або розчин, ідентичний тому, що ви робите для позбавлення від попелиці, але поливати рідиною потрібно не рослини, а шкідників.

Які рослини можна обприскувати содою

Рослини на городі часто піддаються не тільки нападу шкідників, але і різних хвороб. УНІАН підказує, як за допомогою народного засобу вирішити найбільш поширені проблеми.

Від борошнистої роси

Для того, щоб позбавити рослини від такого грибкового ураження, в відрі з 10 літрами води змішайте:

  • 10 ст. л харчової соди;
  • 1 ст. л рослинного масла.

В якості альтернативи можна використовувати кальциновану соду, тоді її кількість зменшуйте вдвічі. Обприскуйте рослини отриманим розчином два рази в день при сухій погоді.

Від фітофтори

Особливо ефективна харчова сода для помідор - вона позбавляє овочі від важкого грибкового захворювання під назвою "фітофтороз". Досвідчені дачники радять розчинити склянку харчової соди в 10 літрах води, за бажанням можна додати 1 ст.л рослинного масла. Далі - обприскувати розчином висаджені культури, причому, народний метод ефективний не тільки для помідорів, але і для інших рослин, уражених грибком.

Від бур'янів

Боротьба з бур'янами - регулярна проблема для садівників, тому багато хто з них замість трудомістких способів використовують народний метод. Кальцинована сода підходить для боротьби з небажаною рослинністю найкраще. Вам потрібно розвести 5 ст.л кальцинованої соди в 10 літрах води і рясно полити розчином бур'яни - їх кількість на ділянці помітно зменшиться.

Сода для підживлення рослин

Якщо ви хочете, щоб овочі виросли якісними, а урожай був багатим, розчиніть розчиніть 2 ст.л соди в 10 літрах води і вилийте на кожен висаджений кущ по літру розчину. 

ВАЖЛИВО: перед тим, як використовувати соду в якості підгодівлі, полийте свої рослини звичайною чистою водою.

Вас також можуть зацікавити новини: