Прибрати плями від солі з домашнього взуття можна в домашніх умовах / фото ua.depositphotos.com

Сіль на взутті з'являється в зимовий період року, коли дороги і тротуари обробляються нею, щоб не було слизько. Звідси у багатьох виникає питання, як прибрати плями від солі на взутті й повернути йому презентабельний вигляд.

І хоча зараз комунальники відходять від практики використання солі, сліди від інших реагентів на взутті також залишаються. Причому, матеріал, із якого виготовлені ваші черевики або кросівки не має значення: білі розводи з'являться як на шкіряних виробах, так і на замшевих або інших.

Тому давайте розберемося, що робити якщо на взутті виступає сіль і як позбудеться від цих розлучень. До речі, раніше ми розповідали про іншу проблему - як прибрати неприємний запах із взуття.

Відео дня

Сіль на шкіряному взутті - як позбутися

Замість того, щоб боротися з проблемою, краще діяти на випередження і не допустити її. У нашому випадку профілактикою появи білих розводів є засіб від солі на взутті. Його можна купити у взуттєвих магазинах. Такі засоби захисту є і для шкіряних, і для тканинних і замшевих виробів. Але засіб для шкіри найчастіше не підійде для замші і навпаки, тому перед покупкою ознайомтеся з інструкцією, щоб не витратити гроші даремно.

Шкіряне взуття є чи не найпоширенішим вибором, тому почнемо з нього. Щоб прибрати плями від солі на такому взутті, можна:

  • Помити черевики в теплій воді (можна з невеликою кількістю господарського мила), потім дати їм висохнути. Щоб прибрати залишки солі, взуття можна обернути паперовим рушником або серветками. Щоб не зіпсувати взуття, краще уникати штучних джерел тепла, наприклад - радіаторів, обігрівачів та інше.
  • Плями від солі також можна протерти оцтовим розчином (змішати одну частину оцту з двома частинами води). Коли черевики висохнуть, обробити їх кремом для взуття.
  • Також для боротьби з білими розводами можна використовувати нашатир. Для цього сухе взуття протираємо змоченою нашатирем ганчірочкою, даємо підсохнути і також обробляємо взуттєвим кремом.
  • Ще одним засобом позбавлення від соляних розводів на шкіряному взутті стане "мазь" із риб'ячого жиру і касторової олії. Беремо ці інгредієнти (три частини жиру на одну частину олії) і доводимо до однорідного стану на водяній бані. Після того, як суміш трохи охолоне, змащуємо нею розводи від солі на взутті. Через кілька годин вони повинні зникнути.
Позбутися від соляних розводів на взутті - не так і складно / фото ua.depositphotos.com

Як прибрати сіль із замшевого взуття - лайфхаки

Позбутися від сольових розводів на замшевому взутті трохи складніше. Перед чищенням таке взуття рекомендується обробити парою і розчесати щіточкою. А будь-який із способів очищення краще спершу перевірити на непомітній ділянці чобіт, щоб переконатися, що матеріал не зіпсується.

Отже, щоб видалити білі плями від солі на замшевому взутті, можна спробувати наступні варіанти:

  • Якщо взуття має стійкий колір, рекомендуємо акуратно протерти розводи розчином нашатирного спирту (10%).
  • Ще можна використати мильний розчин. Ним потрібно обробити місця забруднень, дати повністю висохнути, після чого добре розчесати ворс.
  • Добре очищає замшу манна крупа. Суху манку достатньо насипати на взуття, почекати, поки сіль вбереться, і ретельно розчесати чобітки щіткою.
  • Ще можна спробувати варіант із картоплею або лимоном. Будь-яким із цих продуктів натираєте розводи на взутті, даєте висохнути і потім розчісуєте ворс.
Кращий спосіб боротьби з плямами від солі на взутті-профілактика / фото ua.depositphotos.com

Як бачимо, прибрати сіль із замшевого взуття в домашніх умовах можна, хоча сам матеріал і є досить примхливим.

До речі, деякі способи боротьби з соляними розводами для замшевого взуття, наприклад мильний розчин, підійдуть і для речей з нубуку.

Вас також можуть зацікавити новини: