Картопля в мундирі - улюблений гарнір багатьох українців. Її можна подавати до оселедця, м'яса і багатьох інших самостійних страв. Якщо ви не знали, що означає вираз "картопля в мундирі", то все просто - це овоч, зварений в шкірці. А колір цієї самої шкірки нагадує військовий мундир.
Раніше ми говорили про те, як смажити картоплю з хрусткою скоринкою, а сьогодні розповімо, скільки вариться картопля в мундирі і як її запекти в духовці.
Картопля в мундирі відварна
Це найпопулярніший спосіб приготування картоплі, єдиний нюанс - потрібно знати, скільки її варити за часом. Також необхідно брати тільки маленькі бульби - вони зваряться рівномірно і швидко. Утримайтеся від використання картоплі із зеленою шкіркою - в ній присутня шкідлива речовина соланін.
Технологія відварювання картоплі наступна:
- відібрати цілі бульби - пошкоджені розваляться при варінні;
- картоплю вимити від грунту і видалити "очі";
- викласти в каструлю, залити холодною водою на 2-3 см вище овочів;
- варити на помірному вогні 15-20 хвилин.
Будьте уважні - вода в каструлі не повинна вирувати. Якщо так станеться, то шкірка лопне, а всередині картопля залишиться сирою.
Картопля в мундирі в духовці
Даний метод - другий за популярністю. Картопля, приготована таким способом, виходить смачною, ніжною, і що важливо - не сухою. Овоч виявиться злегка пухким і розсипчастим, так що, якщо вам подобається подібна текстура - сміливо записуйте рецепт:
- бульби вимити, видалити очі, кожну картоплину проколоти виделкою;
- застелити деко фольгою;
- картоплю обсушити серветкою і викласти на деко;
- посипте спеціями і запікайте в духовці 25-30 хвилин при 200-220°C.
Якщо таку картоплю ви будете використовувати не для салатів, а на гарнір, то перед запіканням її можна змастити олією. Також в процесі готування бульби краще іноді перевертати - так вони запекутся рівномірно.
Картопля в мундирі в мікрохвильовці
Запекти картоплю в мікрохвильовій печі складніше, ніж в духовці, але гарнір в такому випадку виходить неймовірно смачним. Картопля запікається, але не вбирає вологу (як при відварюванні) і не буде занадто розсипчастою (як при готуванні в духовці). Запам'ятовуйте, як правильно запекти бульби в мікрохвильовці:
- картоплю вимити, обсушити серветкою;
- кожну бульбу проткнути гострим ножем 3-4 рази;
- викласти картоплю в миску і запікати 10 хвилин на повній потужності.
Враховуйте, що зазначений час розрахований на 0.5 кг картоплі. Якщо овоч легко проколюється ножем - він готовий, а якщо ні - додайте ще 2-3 хвилини.