Чого бояться клопи в домашніх умовах / depositphotos.com

Клопи - це кровоссальні комахи невеликого розміру, які, найчастіше, живуть в меблях, ящиках шаф, плінтусах і постільній білизні. Для людини небезпечні - їх укуси викликають алергію, свербіж і почервоніння, при цьому, вони досить живучі - можуть без проблем винести температуру в -17°C.

УНІАН розповість, чим найкраще труїти клопів і як правильно це робити.

Раніше ми говорили про те, як позбутися від мурах народними засобами.

Відео дня

Чим небезпечні укуси клопів - важлива інформація

Такі комахи активні тільки вночі - вдень вони вважають за краще спати. При цьому, сезону активності, як, наприклад, у тих же кліщів, у клопів немає. Але вчені кажуть, що з листопада по березень вони особливо агресивні.

Клоп харчується кров'ю, а в пошуках жертви може долати великі відстані. Знайшовши людину, комаха обирає відкриту ділянку тіла, проколює шкіру хоботком і присмоктується до кровоносної судини. За час своєї трапези, клоп випиває близько 7 мл крові, за рахунок чого вдвічі збільшується в розмірі і змінює забарвлення з напівпрозорого на червоний або чорний. 

Укуси клопів дискомфортні і небезпечні - крім свербіння і почервоніння, при регулярному контакті з комахами, може з'явитися алергічна реакція, а імунітет ослабне. До всього іншого, клопи ще й залишають екскременти на шкірі людини. Тому коли ви розчісуєте ранку, то заносите в неї інфекцію, через що може початися процес нагноєння.

Чому з'являються клопи в будинку - головні причини

Фахівці з дезінфекції приміщень від комах кажуть, що таке неприємне сусідство ви можете отримати з кількох причин:

  • наявність старих меблів - часто комахи селяться саме там, а якщо ви купуєте дивани або пуфи на барахолці, то ризикуєте "принести" клопа звідти в будинок;
  • одяг з секонд-хенду - незважаючи на очищення таких речей, в швах можуть перебувати личинки клопів або незрілі особини, які не зникають після прання;
  • подорожі або відрядження - ви легко можете привезти з собою з відпустки або робочої поїздки хоча б одного клопа, і цього буде цілком достатньо;
  • домашні тварини - якщо у вас є кіт або собака, які гуляють на вулиці, то вони можуть бути своєрідним "таксі" для клопів з вулиці в квартиру.

Зрозуміти, що у вас вдома з'явилися клопи, відразу не вийде - панцир голодних комах напівпрозорого кольору. Однак, ці особини тримаються групами, тому якщо ви знайдете гнізда, то побачите там кладки личинок або дорослих комах. Крім того, якщо ви розчавити шкідника, на ліжку залишаться плями бурого кольору, а характерний запах старого коньяку переконає вас в присутності шкідника в будинку.

Якщо ви хочете знати, як знайти клопів в ліжку і не тільки, в першу чергу перевіряйте кути і стики між стінами, оббивку меблів, складки диванів і ліжок, а також матраци. Є спосіб простіше - лягаючи спати, вимкніть світло на якийсь час, а потім різко включіть - клопи просто не встигнуть розбігтися по ліжку.

Як позбутися від клопів в дивані і меблів - інструкція

Вступаючи в боротьбу з клопами, багато людей використовують магазинні засоби - ефективні препарати з хімічним складом, які допомагають позбутися від клопів швидко. Крім них існують і народні засоби, якими успішно користувалися наші бабусі:

  • столовий оцет - намочити ганчірку і протерти всі поверхні в квартирі;
  • розмарин, чебрець, полин і валеріана - розкласти сухі трави по будинку або підпалити в глибокій мисці ненадовго, обкурюючи приміщення;
  • лаванда і евкаліпт - налити ефірні масла в аромалампу і залишити на кілька годин вдома;
  • бензин, гас, скипидар - обприскати засобом приміщення, закрити вікна і двері і на деякий час переїхати в інше місце;
  • низька температура - взимку виносити на мороз матраци, подушки та постільну, а також регулярно провітрювати житло;
  • висока температура - обробляти меблі та постільну білизну парою (праскою, наприклад) і прати речі при температурі вище 60°C.

Незважаючи на ефективність різних препаратів від клопів, найбільш дієвим методом позбавлення від них до сих пір вважається дезінфекція. Саме вона використовується в особливо запущених випадках, коли комах настільки багато, що прогнати їх своїми силами вже не виходить - тоді доводиться викликати фахівців.

Чого бояться клопи в квартирі - профілактика

Завжди простіше запобігти ситуації, ніж вирішувати її, тому УНІАН називає кілька профілактичних заходів, які вбережуть вас від зустрічі з клопами:

  • віддавайте матрац в хімчистку 2-3 рази на рік;
  • щодня робіть сухе і вологе прибирання;
  • уникайте безладу - комахи ховаються в старих речах і пилу;
  • використовуйте наматрацники - через них комахам складно буде дістатися до вас, навіть якщо вони з'являться.

Не лінуйтеся обробляти миючими і перевіряти особисто навіть важкодоступні місця в квартирі, так як якщо клопи виберуть для житла ваш будинок, то вони будуть уникати місць, де їм некомфортно, але оселяться в кутах, які ви пропустили.

Вас також можуть зацікавити новини: