Ці прості поради по зберіганню розчинної або зернової кави дозволять зберегти смак і аромат напою таким, яким він повинен бути.
Кава - один з найпопулярніших напоїв. Вона допомагає прокинутися вранці, бадьорить і навіть здатна об'єднувати людей, адже найбільш відверті та душевні розмови часто відбуваються саме за чашкою кави. Як і будь-який продукт, з часом вона може зіпсуватися і втратити свої властивості. Залежно від того, як вона зберігається, збільшується або зменшується термін придатності. УНІАН розповів, як правильно зберігати каву і в чому це найкраще робити.
Експерти радять зберігати кавові зерна після порушення заводського пакування не довше місяця. Якщо йдеться про відкриту пачці меленої або розчинної кави, то термін значно менший - від 4 до 7 днів.
Після закінчення цього часу аромат вже не такий яскравий, а смак стає злегка гіркуватим.
На каву впливає чотири фактори: повітря, волога, тепло і світло. Зерна або порошок легко можуть вбирати сторонні запахи, тому краще не зберігати їх поруч з продуктами, які мають стійкий аромат.
Даний продукт - гігроскопічний. Це означає, що він легко поглинає вологу з повітря. Простіше кажучи, не слід зберігати зерна або мелену/розчинну каву в місцях з підвищеною вологістю, навіть якщо контейнер для зберігання щільно закритий.
При впливі високих температур масла можуть випаровуватися, тому поруч з духовкою, плитою або на підвіконні ємності також не варто тримати.
Тоді де ж і в чому краще зберігати розчинну, мелену або зернову каву? Бариста стверджують, що найкраще тримати його в герметичному, непрозорому пакеті з клапаном. Доброю ємністю для зберігання кави в зернах також стане банку з темним або непрозорим склом, оскільки воно ще й захищає від потрапляння сонячних променів.
Найбільш ідеальним місцем на кухні стануть сухі ящики і шафки з дверцятами, що знаходяться не біля джерел тепла.
Якщо говорити про те, як правильно зберігати зернову каву в заводській упаковці, то правила не особливо відрізняються. Незалежно від матеріалу пакування, слід забезпечити сухість і відсутність перепадів температур.
Оптимальна температура зберігання кави в зернах варіюється від 20 до 25 градусів Цельсія. Якщо ви піддаєте їх глибокому заморожуванню, то до -12 градусів.
Ніяку з видів не варто зберігати в холодильнику. Краще використовувати для цього кухонну шафку. При зберіганні в холодильнику кава швидко втратить свої властивості, перестане бути ароматною, почне гірчити.
Щоб продовжити термін зберігання, також можна заморозити і мелену каву - розділіть її на порції, помістіть в герметичну і повністю суху ємність. Перед приготуванням напою потрібно за добу дістати свої запаси з морозилки і залишити їх при кімнатній температурі.
Раніше УНІАН писав про 8 видів консервів, які можна купити для довгого зберігання.
Читайте також як надовго зберегти свіжу полуницю в морозилці і холодильнику.