Коли садити озимий часник / фото depositphotos.com

Озимим називають часник, який висаджують на городі восени та залишають зимувати у землі. Такий часник легко приживається і відрізняється великими та соковитими зубчиками. Це проста у вирощуванні та невибаглива культура, яку можуть виростити навіть недосвідчені дачники.

Коли висаджують озимий часник

Часник висаджують приблизно за 3 тижні до початку перших зимових морозів, щоб рослина встигла пустити і закріпити коріння в землі. У південних регіонах України посадку можна починати з 20-их чисел вересня, а в центральних і північних - на початку жовтня.

При цьому саджати озимий часник краще пізніше, ніж раніше. Якщо він пустить зелені паростки до зими, то може загинути, тому поспішати не варто.

Відео дня

Як вибрати місце для посадки

Часник садять у сонячному і бажано високому місці. Ця рослина дуже потребує сонячних променях. Не можна садити його на ділянці, яку удобрювали гноєм в останні 3 місяці.

Озимий часник не можна садити на землі, де в цьому році росла картопля, морква, цибуля, буряк, редька. Також часник не варто садити на ділянці, де вже ріс часник. Хорошим попередником для цієї культури буде квасоля, горох, перець, кабачок, гарбуз, огірки, пшениця.

Обробка грунту для хорошого врожаю часнику

Щоб урожай озимого часнику був багатим, а зубчики - великими, грунт спеціально обробляють. Для початку грунт за 2 тижні до посадки перекопують до глибини 25 см. Потім безпосередньо перед посадкою в землю вносять суміш піску, тирси і перегною в рівному співвідношенні. 

Для додаткового удобрення грунту можна внести в землю калімегнезію або суперфосфат - по 2 столові ложки на грядку. Ці добрива подобаються часнику.

Як посадити озимий часник

Озимий часник бажано садити зубчиками - тоді він дасть урожай вже наступного літа. Якщо купуєте готові зубчики, то зверніть увагу, що вони повинні бути саме від озимого, а не ярового часнику.

Перед посадкою зубчики за бажанням можна знезаразити у сольовому розчині - 3 столові ложки солі на 5 літрів води. У розчин зубчики опускають на 2 хвилини.

Саджають озимий часник наступним чином.

  1. На ділянці викопують борозни глибиною 20 см. відстань між грядками - 25 см.
  2. На дно борозен бажано насипати пісок, щоб захистити часник від гниття.
  3. Посадіть зубчики в землю з відстанню 10 см між ними.
  4. Прикопайте борозни з часником землею.
  5. За бажанням замульчируйте грядки з часником тирсою, змішаною з землею.
  6. У грудні накрийте грядки плівкою або руберойдом, поки не випаде сніг. Як тільки сніг випаде - зніміть покриття. Сніг служить природним укриттям для часнику.
  7. Залиште часник в землі до весни. У березні з ділянки зчищають сніг і прибирають мульчу, щоб сходи легше зійшли.

Вас також можуть зацікавити новини: