Як вибрати каву в зернах - 3 головні критерії / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Багато хто любить каву і п'є її щодня. Але часом навіть завзяті кавомани опиняються перед важким вибором, намагаючись зрозуміти, яку вибрати каву в зернах. У цьому немає нічого складного: достатньо звернути увагу на три головні критерії, а також знати, яку каву точно купувати не варто. Все інше - це справа смаку.

Як вибрати каву в зернах - 3 головні критерії

Критеріїв вибору кави є безліч, але насамперед потрібно звернути увагу на сорт, ступінь обсмаження і свіжість кавових зерен.

1. Сорт кави

Відео дня

Є два найпоширеніші сорти кави - арабіка і робуста. Вони різняться за способом вирощування, смаком і вартістю.

  • арабіка має м'який і ніжний смак із солодкуватими шоколадними відтінками, робуста - важчий смак, із гірким післясмаком.
  • арабіка росте на більш високих висотах за низьких середніх температур, робуста - на більш низькій висоті та за більш високої температури;
  • робусту легше вирощувати, і вона дає врожаю більше з гектара, ніж арабіка, тому робуста - дешевша.

Кава більш високої якості складається або зі 100% арабіки, або із суміші зерен робусти (10-30%) і арабіки (70-90%).

Але це зовсім не означає, що сорт робуста - гірший за арабіку. Робуста - це кава на любителя, і у якісної робусти теж чимало поціновувачів.

2. Обсмажування кави

Є три ступені обсмажування кавових зерен - темне, середнє і легке:

  • темне обсмажування - містить менше кофеїну і менш кисле, воно ідеально підходить для еспресо і колд брю (коли каву заварюють холодною водою), а також для кави крапельного заварювання з вершками та молоком;
  • середнє обсмажування - популярне через його добре збалансований і помірний смак, такі зерна менш кислі та більш фруктові, ніж світле обсмажування, але водночас і менш насичені, ніж темне, ідеально підходить для еспресо або кави пуровер (через фільтр);
  • легке обсмажування - має гостру кислинку, ніжніша і яскравіша за смаком, зберігає відмінні та оригінальні характеристики обсмажених зерен, ідеально підходить для кави у вигляді пуровера або крапельного заварювання.

Цей критерій буде також підказкою, якщо не знаєте, як вибрати каву в зернах для кавомашини.

3. Свіжість зерен

Немає нічого кращого за чашку свіжообсмаженої кави! Обираючи кавові зерна, краще віддавати перевагу свіжообсмаженим, оскільки з часом аромати, які утворюються в результаті хімічної реакції в процесі обсмажування, зникають. Більшість поціновувачів кави сходяться на думці, що найякісніший напій виходить із зерен, заварених на 7-21 день після їхнього обсмажування. Тобто, тут працює правило: що свіже - то краще.

Ще один момент, на який можна звернути увагу - вміст кофеїну в зернах: робуста в середньому містить удвічі більше кофеїну, ніж арабіка.

Як вибрати каву в зернах -чого слід уникати

Незважаючи на те, що в галузі приділяється велика увага якості, погана кава все ж існує. Її якість відбивається не тільки на смаку напою, а й на здоров'ї.

Під час вибору кавових зерен враховуйте такі чинники:

  • уникайте кави, упакованої в дуже великі пакети - авторитетні виробники кави обсмажують і упаковують кавові зерна таким чином, щоб гарантувати справедливі ціни, а також смак і свіжість у кожній чашці;
  • вакуумні пакети, що зберігають смак, свіжість і аромат обсмаженої кави, - це обов'язковий атрибут хорошої кави, не піддавайтеся на маркетингові виверти у вигляді скляних банок і прозорих пакетів - вони мають гарний вигляд, але пропускають світло, головний ворог кавових зерен;
  • уникайте будь-якої кави, на якій не вказано її походження - ярлика із зазначенням країни недостатньо, має бути вказана ферма або регіон, у якому росла кавова рослина;
  • етикетка "100% кави" - це не знак якості, а індикатор неякісного купажу, на вашій етикетці має бути написано "100% арабіка", це гарантуватиме якість;
  • ще один червоний прапорець - дата "придатний до", а не дата "обсмажування", зазначена на етикетці, яка визначає свіжість кавових зерен, а не те, коли вони стануть непридатними для пиття.

Порада: зверніть увагу на органічну каву - з маркуванням ORGANIC. Це особливо цінний вид, який зібраний на сертифікованих плантаціях, де не застосовують хімічних добрив.

Раніше ми розповідали, як використовувати кавову гущу - варіанти для дому та городу.

Вас також можуть зацікавити новини: