Відкрити замерзлі двері в машині можна своїми силами / фото ua.depositphotos.com

Узимку автомобілісти стикаються з додатковими, не завжди приємними, викликами. І один із таких - необхідність відкрити замерзлі двері в машині.

Ця прикра ситуація може виявитися вельми неприємною, особливо коли потрібно терміново кудись їхати, а двері в машині не відкриваються. Давайте розберемося, що робити в таких випадках.

Раніше ми розповідали, як прогріти двигун перед запуском в мороз, щоб автомобіль не зламався.

Відео дня

Як відкрити двері машини, якщо вони замерзли

Спершу слід переконатися, що жодна з дверей машини не відкривається, навіть якщо це багажник. Навряд чи примерзли всі - якась відкриється точно - зазвичай та, яка найрідше використовується. Можливо, знадобиться трохи більше зусиль, ніж зазвичай, але не перестарайтеся, щоб не зламати ручку. Головне - потрапити всередину й завести двигун, щоб прогріти машину зсередини і, при можливості, перегнати її в тепле місце, де залишити на кілька годин.

Іноді трапляється так, що замерзають ущільнювачі або дверні замки через вологу, що скопилася. Якщо проблема в цьому, то щоб відкрити замерзлі двері авто, зазвичай досить злегка постукати по її периметру. Також можна натискати на двері, щоб лід на гумках розтріскався.

Якщо відкрити замерзлі двері автомобіля не вдалося навіть після того, як він відігрівся, то проблема може критися глибше й доведеться їхати в автосервіс.

Замерзли двері в машині - чого краще не робити

Популярними "дідівськими" порадами досі є прогрівання феном або поливання окропом. Тільки підійдуть вони хіба що до старих автомобілів того ж радянського автопрому. А ось механізми сучасних автомобілів не такі, як були раніше. До того ж, далеко не всі власники авто знають, де саме потрібно гріти.

Більш того, гарячий фен може пошкодити лакофарбове покриття через різкий перепад температур. До такого ж ефекту призведе гаряча вода. Більш того, вона швидко охолоне і замерзне, лише погіршивши і без того нервову ситуацію. Дути ротом на замок теж безглуздо - тепла розтопити лід не вистачить, але пара швидко замерзне.

Якщо замерзли двері машини, феном краще не гріти / фото ua.depositphotos.com

Що точно не варто робити, якщо замерзли двері машини - докладати зайві зусилля. Будь-то спроби силою повернути ключ або занадто старанно смикати ручку.

Можна зустріти поради, мовляв нагріти ключ запальничкою, і поки він гарячий, вставити в замок. Але застосовувати його на практиці треба обережно: ключ може містити пластикові деталі, які просто розплавляться. Також не варто засовувати в замкову щілину сторонні предмети - вони самі можуть зламатися і застрягти, або пошкодити механізми замку.

Замерзли двері на машині - як відкрити

Справитися з примерзлими до кузова гумовими ущільнювачами або вологою в личинці замку і відкрити двері автомобіля дійсно можна самостійно. Але проблеми може виникнути з іншими механізмами.

Наприклад, лід через конденсат може утворитися в тросових з'єднаннях, що приводять в рух механізми двері. Конденсат у них з'являтися не повинен, але час не щадить нікого.

Якщо замерз конденсат у цих тросах, відігріти їх тим же феном ззовні не вийде. А через занадто сильне смикання ручки вони можуть і зовсім відірватися. І тоді навіть якщо лід розтане, двері в машині не відкриються і доведеться їхати в сервіс, де ці троси замінять.

Часто проблема полягає в примерзанні гумового ущільнювача до кузова / фото ua.depositphotos.com

Двері в машині не закриваються - що робити

А ось якщо двері в машині не закриваються, це може означати, що через замерзання мастила із замка дверей не вискакує "собачка", що замикається. У такій ситуації необхідно гарненько прогріти машину і потім знову спробувати відкрити/закрити двері. Якщо мастило відігрілося, "собачка" сховається і двері легко закриються.

Але головна порада - не намагайтеся відкрити замерзлі двері машини у що б то не стало. Кілька поїздок на таксі обійдуться дешевше, ніж майбутній ремонт в автосервісі.

Вас також можуть зацікавити новини: