Народні звичаї і традиції 23 березня / фото ua.depositphotos.com

За одним із стародавніх календарів в цей період у слов'ян день богині Вести. А православна церква вшановує пам'ять Святої Василіси. Вона вважається покровителькою струмків. До неї зверталися, щоб вода не підтопила будинки, льохи та інші споруди. Якщо траплялися підтоплення, то це сприймали як розплату за гріхи.

Вважалося, що з цього дня починаються березневі грози, а зима відступає. Ночі стають коротшими, природа пробуджується після холодів і розквітають перші проліски. Наші предки вважали, що після весняного рівнодення починається справжня весна. Прихід весни і приліт перелітних птахів святкували веселими піснями, іграми та хороводами. Пекли млинці, булочки у формі жайворонків і печиво.

Селяни в цей день відводили воду, щоб не затопило городи і льохи. Для цього рили канави. Чоловіки відправлялися рибалити, оскільки в цей період добре клює плотва. Дівчата вмивалися зі струмків, щоб бути молодими і красивими. У день Вести дівчаткам і незаміжнім дівчатам робили подарунки і дарували ласощі.

Відео дня

Погодні прикмети 23 березня

  • Якщо туман почався вранці, то погода в наступні дні буде хорошою, а якщо вдень - до негоди.
  • Жайворонки прилетіли з півдня в цей день - скоро з'явиться перша трава.
  • Приліт ластівок обіцяє розлив річок через два тижні.
  • Гроза в цей день - до врожайного року.

  • Сині хмари віщують зливи.

Вам також може бути цікаво: