Говорити "ні за що" небажано / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Напевно, не вдасться знайти жодної людини, яка б у житті не чула подяки на свою адресу. Слово "дякую" вимовляється доволі часто - іноді навіть дещо чергово. Однак найгірше, що ви можете відповісти - це "нема за що".

Чому так не можна говорити і що потрібно відповідати замість "нема за що"

Говорити "нема за що" звикли майже всі - з одного боку, це може бути зумовлено низькою оцінкою своєї дії - людина може не розуміти, як відповісти замість "нема за що", якщо, зроблено так мало й нікчемно, що це навіть не варте подяки. З іншого, часто таке словосполучення вимовляється через брак часу - "кинули" і пішли далі.

Важливо розуміти, що нічого в нашому житті не відбувається просто так - і слова теж є енергією, яку ви посилаєте. Розберемо предметно, як замінити фразу "ні за що" і чому краще відмовитися від її вживання.

Відео дня

Психологія

Сучасні "мозгоправи" вважають, що регулярно вимовляючи це словосполучення, ви занижуєте свою самооцінку, і без того, найімовірніше, невисоку. Ви не здатні тверезо оцінити свої дії щодо людини, тож підсвідомо вважаєте, що дякувати вам справді нема за що - або ви й так мусили це зробити, або витрачені зусилля не варті навіть слова "дякую".

Ба більше, співрозмовник може подумати, що для вас ця справа була неважкою, тому почне просити про допомогу частіше. Якщо не зможете відмовити, то опинитеся у своєрідному рабстві, а якщо зможете, то ризикуєте зіпсувати стосунки. На ментальному плані опонент "зчитує" вашу невпевненість у собі та невміння цінувати свій час і сили, тож сміливо може "сісти на голову".

Езотерика

З точки зору духовних вчень, віри, релігії та езотеричних знань теж є причина, чому не можна відповідати "нема за що" у відповідь на подяку. Насправді, слово "спасибі" - це скорочення від фрази "Спаси тебе Бог". Людина, яка її вимовляє, вірить у Господа, бажає добра співрозмовникові і хоче, щоб вищі сили захистили обох учасників справи. Той, хто використовує словосполучення "ні за що", ніби дає зрозуміти Богові, що йому не потрібна ні допомога, ні заступництво, тим самим зрікається усіляких благ з боку світлих енергій.

Тож не дивно, якщо після кількох разів такої реакції ви почуватиметеся спустошеними й втомленими - виконуючи ті чи інші дії в бік інших людей, ви віддаєте енергію, а назад, натомість, не отримуєте нічого.

За рекомендаціями і психологів, і людей, які займаються духовними практиками, запам'ятайте, що потрібно відповідати замість "нема за що" - "спасибі" або "дякую".

Вас також можуть зацікавити новини: