Найбільша повня 2023 року / pixabay.com

Серпень 2023 - вельми незвичайний місяць, оскільки в ньому аж два повні: Осетровий Місяць і Блакитний Місяць. При чому обидва - супермісяці. Перший ми могли спостерігати 1 серпня і ось зараз наближається другий - найбільший і найяскравіший супермісяць 2023 року. Коли спостерігати Блакитний Місяць, що робити в цей час, а чого, навпаки, остерігатися - усе найцікавіше читайте в матеріалі.

Що таке супермісяць

Супермісяць - це триденний період, коли в повню Місяць перебуває максимально близько до Землі. Зазвичай відстань між Місяцем і нашою планетою становить 384 400 км, але наприкінці серпня 2023 року Місяць перебуватиме на відстані 357 344 км від Землі, супутник буде на 7,2% більшим і на 15,7% яскравішим, ніж звичайна повня. Для порівняння, у момент повні 1 серпня 2023 року (яка теж була супермісяцем) Місяць був на відстані 357 530 км і на 7,1% більшим і на 15,6% яскравішим, ніж звичайний. Тобто, прийдешній Блакитний Місяць - найбільша і найяскравіша повня 2023 року.

Що таке Блакитний Місяць і якого він кольору

Звідки пішла назва "Блакитний Місяць" невідомо, але нею позначають насправді не одну, а дві повні. Так, є сезонний Блакитний Місяць, а є - календарний Блакитний Місяць.

Відео дня

Сезонний Блакитний Місяць - це третя повня в астрономічному сезоні з чотирма повнями. Астрономічний сезон - це період між сонцестояннями і рівноденнями, три місяці - відповідно, три повні. Але іноді з'являється четверта. Це явище відносно рідкісне і трапляється кожні 2,5-3 роки.

Більшості більш знайомий календарний Блакитний Місяць - це друга повня, який припадає на один календарний місяць. Цікаво, що це визначення Місяця з'явилося внаслідок помилки: астроном-любитель Джеймс Г'ю Пруетт неправильно витлумачив сезонне визначення цього явища і написав матеріал для журналу Sky & Telescope 1946 року. Його тут же підхопили і розтиражували на радіо і в газетах. 

Блакитний Місяць у серпні 2023 - це якраз календарний Місяць, і він може наставати частіше за сезонний. Для різних точок земної кулі дати календарного Місяця потрібно розраховувати окремо - через різницю між часовими поясами. Наприклад, в одному часовому поясі він може бути двічі, а в іншому - лише один раз.

Друга повня у серпні 2023 року - точний час і особливості

Повню і супермісяць можна буде спостерігати в ніч із 30 на 31 серпня о 04:35 за київським часом (01:35 GMT). Місяць у цей час буде найяскравішим і найбільшим цього року і перебуватиме в сузір'ї Риб. Найближчий сезонний Блакитний Місяць трапиться 19 серпня 2024 року, о 21:26 за київським часом (18:26 GMT), а календарний Блакитний Місяць настане 31 травня 2026 року, 08:45 GMT (11:45 МСК). Незважаючи на назву, цей Місяць не має нічого спільного з блакитним - він буде традиційного кольору.  

Риби, у знаку яких перебуватиме Місяць, відповідає за духовне зростання, інтуїцію і пізнання сакральних таємниць. Це час, коли можна отримати підказки від Всесвіту, головне - розпізнати і правильно витлумачити їх. Вважається, що якщо в цей період налаштуватися на інформаційний потік, то можна вирішити багато наболілих проблем. 

Що не можна робити в повню

Астрологи й езотерики стверджують, що повний Місяць чинить сильний вплив на людину поза її волею. Супермісяць посилює вплив Місяця - у цей момент він перебуває особливо близько до Землі. Тому в цей час багато хто помічає за собою, що стає надто нервовим та імпульсивним, може з'явитися безсоння й апатія, загостритися хронічні захворювання. Про все це слід пам'ятати й уникати деяких речей. 

Що не треба робити в повню:

  • вплутуватися в конфлікти і сварки та не реагувати на провокації;
  • починати нову роботу, справу;
  • перевтомлюватися і брати додаткову роботу;
  • брати в борг;
  • думати про погане;
  • вживати спиртне і переїдати. 

Також у період повні краще не йти на будь-які операції, якщо вони не термінові. Радять також утриматися від тривалих поїздок. Це час, який за можливості краще пересидіти вдома.

Що можна робити в повню

Кожна повня дарує людині надзвичайний приплив енергії. Неважко припустити, що під час супермісяця енергія буде зашкалювати. Це непогано - якщо її використовувати з розумом. 

Що потрібно робити в повню: 

  • завершити всі розпочаті справи і виконати дані обіцянки;
  • навести в домі порядок, викинути непотрібне;
  • помиритися з тим, із ким у сварці;
  • почати худнути або записатися в спортзал.

Також надлишок енергії можна спрямувати у творче річище - повня "пробуджує" натхнення, до того ж не тільки у творчих людей, а Блакитний Місяць - найсприятливіший час для розкриття таланту. 

Крім цього, астрологи прогнозують, що в останній день серпня може трапитися рідкісна удача або статися доленосна зустріч, а найсміливіші думки і бажання стануть реальністю. Тому - думайте про хороше.

Прикмети на повню на гроші й не тільки

Існують деякі традиції та ритуали на повний Місяць. Працюють вони чи ні - якраз можливість перевірити:

  • давати в борг на повню не можна - чекають розтрати і сварки;
  • дівчині, яка хоче незабаром вийти заміж, потрібно тричі вимити підлогу напередодні супермісяця ввечері;
  • якщо напередодні супермісяця відсвяткувати весілля, то пара житиме в достатку;
  • якщо перший поцілунок припав на супермісяць - закохані будуть разом. 

Також вважається, що якщо в цей час одягнути одяг червоного кольору, то таким чином можна привернути до себе гроші.

Раніше ми публікували місячний календар на вересень 2023 зі сприятливими і несприятливими датами.

Вас також можуть зацікавити новини: