Народні прикмети на квітень / УНІАН

Слов'яни вважали, що квітень - місяць, який відкриває весняний сезон. Саме зараз погода починає поліпшуватися, настають теплі дні і тане сніг. За це квітень в народі отримав назву "снігогон", а в перекладі з латинської назва місяця "aperire" означає "відкривати". 

УНІАН розповість, які народні прикмети і знаки важливо помічати в середині весни.

Старі народні прикмети на квітень 2022

1 квітня - Дар'я Брудна - відсутність зірок на небі означає швидке настання тепла, а проливний дощ гарантує, що влітку не буде посухи.

Відео дня

2 квітня - Фотинья Колодезница - якщо побачити шпаків в цей день, значить похолодання вже не буде, а ворони, що кружляють в небі, обіцяють велику кількість опадів. З ранку йде дощ, але кричить півень - негода довго не триватиме.

3 квітня - день Кирила Катаніка - гроза в цей день обіцяє урожайний рік і теплу погоду, а поява комарів віщує спеку.

4 квітня - Василь Теплий або Василь Парник - сонце в червоних колах на світанку гарантує багатий урожай овочів. Якщо до вас на паркан сіла ворона і каркає - чекати опадів.

5 квітня - Ніконов день - чути грім і сніг лежить на землі - до холодного літа. Кішка часто чхає - скоро підуть дощі. Білка в лісі вийшла з гнізда - чекати теплих днів.

6 квітня - Артемонов день - різке потепління в цей день означає, що морози ще будуть, але літо настане швидко. Сильний поривчастий вітер попереджає, що риба зараз клює погано і від риболовлі краще відмовитися.

7 квітня - Благовіщення - тепла ніч з 6 на 7 квітня обіцяє гарну погоду навесні, а яскраве сонце обіцяє грози влітку. Наші предки вважали, що як цей день проведеш - таким і рік буде, тому не рекомендувалося багато працювати - краще ходити в гості і веселитися.

8 квітня - Гавриїл Благовіст - сонце сходить з великою кількістю світла - снігу вже не буде, можна ховати зимові речі. В який бік тварини лягають спати спиною - звідти і вітер буде дути.

9 квітня - день Матрони-наставниці - півень мовчить - скоро підуть опади, а пісня солов'я на голому дереві віщує поганий урожай фруктів. Ранковий густий туман, навпаки, обіцяв багатий на плодові культури рік.

10 квітня - Ілларіонов день - захід сонця червоного кольору обіцяв гарну погоду на наступний день. Наші предки вірили, що в цей день не можна лаятися, інакше все погане повернеться сторицею.

11 квітня - Берещення - якщо галки літають зграями - скоро підуть дощі, а побачити лебедя 11 квітня - до поліпшення погоди і особистого щастя.

12 квітня - Іван Лествичник - гуси летять високо в цей день - очікувати проливні дощі, а цвітіння кульбаб обіцяє коротке літо. Якщо черешня вже зацвіла - пора сіяти буряк і кукурудзу. Мокра земля і дощі, які йшли кілька днів до 12 квітня, обіцяють багатий урожай грибів у лісі.

13 квітня - Іпатій Чудотворець - день, коли сняться віщі сни. Хороші означають швидке поліпшення вашого життя, а погані попереджають про проблеми зі здоров'ям.

14 квітня - Мар'я порожні щі - бджоли вилітають з вуликів і кружляють роєм - весна буде теплою і сонячною. Сни, які вам приснилися в ніч з 13 на 14 квітня, віщі і скоро здійсняться.

15 квітня - Тит Ледолом - якщо сьогодні горобці цвірінькають, а голуби воркують - до гарної погоди, а сон, приснився вдень, збувається в найближчому майбутньому.

16 квітня - Микита Водопол - на Микиту гримить грім і різко холоднішає - літо теж буде холодним. Якщо ніч була світлою і зоряною - скоро вдарять заморозки.

17 квітня - Ольхові оглядини - велика кількість "сережок" на ольсі - буде хороший урожай вівса, а багато шишок обіцяють, що ячменю виявиться предостатньо.

18 квітня - Федул Вітрогон - у цей день спостерігали за осами: якщо вони будували гнізда на відкритій місцевості, значить влітку буде багато холодних дощів.

19 квітня - Євтихій Тихий - густий туман з ранку обіцяє суху і ясну погоду до кінця квітня, а люди, які народилися в цей день, вночі побачать віщі сни.

20 квітня - Акулінін день - велика кількість зірок на небі обіцяє хороший урожай грибів і ягід, а весняний дощ гарантує, що без малини ви не залишитеся.

21 квітня - Родіон Ледолом - червоний місяць на небі віщує відсутність морозу, але можливі грози. Чути квакання жаб - можна сіяти овес.

22 квітня - Вадим Ключник - врожайне літо буде, якщо в цей день ви побачите густий туман або відчуєте сильний вітер. Якщо погода мінлива до цього дня - влітку чекати на посуху.

23 квітня - Терентій Маревний - ранковий туман обіцяє сильні дощі, а якщо ви побачили, що павуки плетуть павутину - до стабільної теплої погоди. Павуки сидять нерухомо - вдарять заморозки.

24 квітня - Антипов день - сни, які наснилися в ніч з 23 на 24 число, виконуються протягом 12 днів. Наші предки вважали, що до цього дня повинен розколотися лід на річках, інакше літо буде неврожайним.

25 квітня - Василь Парильщик - пар, який йде з землі, обіцяє багатий урожай восени. У цей день, як правило, прокидаються ведмеді і виходять зі своїх барліг.

26 квітня - Фомаїда Медуниця - якщо побачили бджіл і джмелів 26 квітня, значить рік виявиться врожайним. Крім того, ці комахи обіцяють вам поліпшення матеріальної ситуації і зміцнення здоров'я.

27 квітня - Мартин Лисогон - слов'яни в цю дату намагалися багато і старанно працювати, так як вірили: чим більше працюєш - тим більше благополуччя залучаєш в будинок.

28 квітня - Пудів день - цвіте черемха в цю дату - буде хороший улов лящів, а ось щуку вдасться зловити, якщо дуб розпустив листя.

29 квітня - Арінін день - у цей день вважалося поганим знаком побачити яскраву веселку. Такі забобони означали, що скоро зіпсується погода.

30 квітня - Зосима Пчельник - сьогодні потрібно спостерігати за бджолами: куди вони сядуть - то і вродить влітку. Вважалося, що в цей день потрібно сіяти моркву і петрушку, тоді і урожай інших культур буде багатим.

Вас також можуть зацікавити новини: