Цікаві факти про українську мову / фото: ua.depositphotos.com

21 лютого в світі відзначається незвичайне свято День рідної мови, який прославляє мовне розмаїття. Для більшості громадян України українська мова є рідною. Наша мова дуже цікава, давня і різноманітна, а її милозвучність відзначена в багатьох рейтингах. На честь свята УНІАН розповість цікаві та маловідомі факти про українську мову.

Раніше ми називали найчастіші помилки в українській мові, які псують наше мовлення.

Цікаві факти про українську мову

Багато хто чув, що українська визнана однією з найкрасивіших мов світу. Ось ще кілька фактів про нашу рідну мову.

Відео дня
  • В українській мові налічується близько 256 тисяч слів. 
  • Українська мова відрізняється від споріднених слов'янських мов тим, що в ній є сьомий кличний відмінок.
  • Складно сказати, коли точно зародилася українська мова, через малу кількість письмових знахідок. Існує версія про походження української мови в результаті розпаду давньоруської мови на українську, російську та білоруську. А деякі дослідники вважають, що українська походить від праслов'янської мови і почала формуватися за кілька тисячоліть до нашої ери.
  • У 1933 році з українського правопису вилучили букву "ґ" з ідеологічних міркувань. Комуністи вважали, що українці за допомогою цієї літери намагаються наблизитися до західного стилю мови і віддаляються від російської мови. Максим Рильський і Павло Тичина безуспішно намагалися повернути "ґ" в абетку. Букву повернули в алфавіт в 1990 році .
  • Українську мову намагалися заборонити багато разів - найчастіше називається число в 134 спроби заборони. Наша мова пережила 4 століття репресій і лінгвоциду. Найвідомішим документом про заборону української мови вважається Валуївський циркуляр, який мав русифікувати українців.
  • Дуже важливою частиною української мови є її діалекти - унікальні для кожного регіону. Разом з вивченням літературної норми української мови важливо також пам'ятати і зберігати особливості свого діалекту.
  • Серед творів українською мовою найбільше перекладів має "Заповіт" Тараса Шевченка. Вірш переклали на 140 мов світу.
  • Найпопулярнішою у світі піснею українського походження можна назвати різдвяну пісню "Щедрик". Іноземцям вона відома як "Carol of the bells".
  • Серед українських слів найчастіше використовують іменник "рука", прикметник "великий", дієслово "бути" і займенник "він".
  • Важливою частиною українського фольклору є народні казки. Найдавнішими українськими казками вважаються "Пан Коцький", "Солом'яний Бичок", "Котигорошко", "Дівчина і Місяць", "Ох", "Івасик-Телесик".

Нагадаємо, що щороку 9 листопада відзначається День української писемності, в який українці зазвичай пишуть національний радіодиктант.

Вас також можуть зацікавити новини: