Великдень у 2019 році православні відзначатимуть 28 квітня / фото УНІАН

Великдень, або Воскресіння Христове, - головне християнське свято, встановлене церквою на честь воскресіння розіп'ятого на хресті Ісуса Христа.

Українці до цього світлого свята завжди готуються заздалегідь, тому УНІАН розібрався, коли в нашій країні відзначають Великдень в 2019 році та скільки буде вихідних.

Читайте такожВихідні в Україні 2019: Кабмін схвалив рішення про перенесення робочих днів

Відео дня

Великдень у 2019 році: якого числа

У православних Великдень - перехідне свято, тобто відзначається щороку в різну дату, але незмінно в неділю - у першу неділю після першого повного місяця, що настає після весняного рівнодення.

У 2019 році Великдень припадає на 28 квітня. Зазначимо, що в різні роки Воскресіння Христове святкують у діапазоні з 4 квітня по 8 травня.

Цим великим святом завершується Великий піст: він у 2019 триватиме з 11 березня по 27 квітня, під час якого віряни дотримуються обмежень в їжі, очищають помисли й тіло молитвами та утриманням від плотських утіх.

Також на Великдень заведено пекти паски, фарбувати яйця, ходити один до одного в гості й замість привітання говорити "Христос Воскрес!" – "Воістину Воскрес!".

Великдень 2019: скільки будемо відпочивати

Згідно з розпорядженням Кабміну про перенесення робочих днів у 2019 році, українці на Великдень і День праці будуть відпочивати п'ять днів поспіль – з 27 квітня по 1 травня.

Великдень цього року припадає на неділю, 28 квітня. Тому в українців будуть вихідні 27 (субота), 28 (неділя), 29 (понеділок), 30 (вівторок). Щоправда, 30 квітня доведеться відпрацювати у суботу, 11 травня.

Крім того, 1 травня в Україні відзначається День праці, тому цей день також буде вихідним.

В українців в квітні будуть "довгі" вихідні

* Жовтим позначено "довгі" вихідні