Сьогодні - День морської піхоти / фото УНІАН

У четвер, 23 травня, в Україні на державному рівні відзначається День морської піхоти.  Це — професійне свято військовослужбовців морської піхоти ВМС ЗСУ.

Війська морської піхоти входять до складу ЗСУ та є передовими з'єднаннями сил висадки.

Морська піхота діє у складі тактичних та оперативно-тактичних десантів, обороняє території базування ВМС, островів, портів, аеродромів та інших важливих ділянок та об'єктів.

Відео дня

День морської піхоти: дата

Свято Дня морської піхоти було започатковане у 2014 році, до 2017-го включно воно відзначалося 16 листопада. Та у 2018 році тодішній президент України Петро Порошенко встановив датою відзначення Дня морпіхів 23 травня, підписавши указ "Про День морської піхоти України".

president.gov.ua

Дату змінили на 23 травня не просто так – цього дня у 1918 році гетьман Української держави Павло Скоропадський віддав наказ про початок формування бригади морської піхоти у складі трьох полків для несення служби. 

А в 1992 році, за кілька місяців після референдуму про підтвердження Акту проголошення незалежності України, перші підрозділи морської піхоти склали присягу на вірність українському народові.

Новий колір беретів у морпіхів

Також у 2018 році морпіхи отримали берети іншого кольору. Замість чорного головного убору тепер вони носять берети відтінку морської хвилі. 

"Зберігаючи чорні берети на почесних місцях, у музеях, визволяти Україну в ході операції Об’єднаних сил, Морська піхота віднині буде в новому однострої, що відрізнятиме елітних воїнів, готових нищити окупантів на морі, на суходолі, в повітрі. Відсьогодні колір беретів українського морпіха набуває відтінку морської хвилі – як штормове Чорне й Азовське море", - наголосив Порошенко 23 травня 2018 року на урочистій церемонії в Миколаєві під час вручення морським піхотинцям нових беретів кольору морської хвилі.

У той же день бійці Першого Феодосійського Окремого батальйону морської піхоти виступили проти зміни кольору берета. Група військовослужбовців вийшла на плац у Миколаєві й вишикувалася перед тодішнім президентом Порошенком і керівництвом армії в чорних беретах. Так вони продемонстрували протест проти нових військових головних уборів.

Морпіхи вийшли у чорних беретах / фото InfoResist