В Україну з'їдуться тисячі хасидів-паломників / kiev.vgorode.ua

З 29 вересня по 1 жовтня євреї всього світу будуть святкувати Рош ха-Шана – Новий рік за юдейським календарем. Цього разу вони відзначать ювілейний 5780-й рік.

Читайте такожОсіннє рівнодення 2019: прикмети, обряди, заборони та привітанняУ юдеїв заведено вважати, що саме в ці дні Бог визначає їх долі на прийдешній рік.

В Україні у зв'язку з цим очікують приїзд кількох десятків тисяч хасидів-паломників, які з'їдуться з різних країн до Умані на могилу засновника брацлавського хасидизму Цадика Нахмана.

Відео дня

Тут ви знайдете все, що потрібно знати про святкування єврейського Нового року.

Чому вчить єврейська традиція

З Рош ха-Шана в юдеїв починаються десять днів молитов і каяття, іменовані «Дні трепету» або «Десять днів покаяння». Закінчуються вони ще одним святом – Йом-Киппуром («День спокути», «Судний день», «день Всепрощення»).

Юдеї вірять, що в ці дні на небесах виноситься рішення: кому - жити, а кому - померти. А наштовхнути Творця на правильне рішення вони намагаються молитвами, в основному наповненими самоаналізом і покаянням. Вірянин, по суті, віддає духовний звіт за всі свої слова, думки та вчинки за минулий рік, приймаючи рішення, як виправити допущені помилки.

Юдеї вірять, що заслуговують на другий шанс виправиться у новому році / segodnya.ua

Віра в те, що Бог може бажати усім лише добра та добробуту, і що кожен з них заслуговує на другий шанс виправитися, перетворює дні Рош ха-Шана на світле свято.

Святкування Рош ха-Шана: традиції та обряди

У перший вечір Рош ха-Шана юдеї вітають один одного побажанням бути вписаним у «Книгу життя».

В обидва ж дні євреї не працюють, ходять до синагоги, щоб молитися, а також слухати священні звуки шофара (баранячий ріг). Це глибоко символічне дійство для кожного юдея.

У Новий рік юдеї моляться і слухають священні звуки шофара / share.america.gov

Згідно з одним із тлумачень обряду, вважається, що звук шофара закликає вірян на Божий суд. Інше тлумачення свідчить, що звуки шофара сягають небес і збивають з пантелику диявола, який доповідає Богові про гріхи людей.

Ще один обряд, пов'язаний з єврейським Новим роком, – ташлих – символізує позбавлення від гріхів року, що минає. Юдеї приходять на берег якого-небудь водоймища, моляться, висипаючи при цьому у воду крихти, ніби згодовуючи свої гріхи.

Також, у Новий рік вони здійснюють ритуальні жертвопринесення та обов'язково збираються за святковим столом.

Святкова трапеза: що можна/не можна подавати на стіл

У юдеїв під час святкової трапези заведено вмочати благословенний круглий хліб халу у мед, щоб наступний рік був солодким. Побажання солодкого року є частиною традиційного новорічного привітання.

Традиційним фруктом вважається гранат. Але в регіонах, де гранати не росли, їх замінювали яблуками.

Крім того, на святковий стіл євреї подають рибу, і неодмінно з головою, щоб, як говориться: «бути в голові, а не у хвості». Тим більше назва свята Рош ха-Шана буквально означає «голова року».

Не їдять юдеї у святкові дні кислу і гірку їжу / kalipsoua.com

Подають ще нарізану кружальцями моркву, що нагадує золоті монети, адже вважається, що у дні Нового року визначається, в тому числі, і матеріальний добробут людини на майбутній рік.

Виключають ж з переліку святкових страв гірку та кислу їжу, щоб у наступному році не було смутку і біди. Не прийнято також їсти горіхи, тому що числове значення слова «горіх» на івриті дорівнює числовому значенню слова «гріх». А про гріх у цей час категорично заборонено згадувати.