Покрова Пресвятої Богородиці 2019 / фото УНІАН

14 жовтня 2019 року православні та греко-католики будуть зустрічати християнське і народне свято Покрови Пресвятої Богородиці.

Покрова Пресвятої Богородиці - одне з найважливіших свят у християнській традиції. Його повна назва - Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії.

Читайте такожВихідні у жовтні 2019: коли та скільки? відпочиваємо (календар)

В цей день віруючі молитимуться про захист від ворогів і будуть дотримуватися ряду правил. Ми розповімо про історію свята, особливості та важливі прикмети цього дня.

Покрова Пресвятої Богородиці: історія та значення свята

Свято Покрови Пресвятої Богородиці бере свій початок з вторгнення київського князя Аскольда на Візантію. За легендою, мешканці Константинополя розуміли, що вони приречені і почали молитися Богородиці, просячи захисту. Диво цього дня відбулося перед самим вторгненням в Константинополь: чарівним чином, городяни зникли. Це пояснюють появою Богородиці жителям Константинополя. Вона допомогла віруючим, укривши їх своїм омофором - вбранням для богослужіння.

У 910 році візантійська імперія вела війну з племенами русів. Розуміючи неминуче вторгнення і жорстоку розправу над християнами, візантійці молилися всю ніч. Поява Богородиці, описана святим Андрієм, виглядала, як метання Богородиці над людьми в яскравому сяйві з ангелами і святими покровителями. Вона молилася з іншими віруючими і плакала, просячи про захист для городян. Після молитви Богородиця зняла з себе покров і покрила ним все місто.

Врятоване місто увірувало в силу молитви, а Аскольд зі своїм військом, шокований тим, що відбувається, прийняв християнство.

Саме свято символізує захист, який дає щира молитва. Покрова залишається важливим елементом в іконописі, що пояснює віруючим важливість віри та силу молитви. Омофор, як частина одягу єпископів є нагадуванням богословам про важливість захисту слабких і заблукалих. На покривалі зображують хрести і носять поверх решти церемоніального одягу.

Покров Пресвятої Богородиці ікона

Народні прикмети та звичаї на свято Покрови

На Покрову очікують похолодання і свято збігається з листопадом або першим снігом. Цей день - межа між минулим літнім теплом і зими, яка набирає обертів. До Покрови треба зібрати весь урожай і підготуватися до холодів.

Народна прикмета, яка стала найбільш популярною - це снігові Покрови, що означають багато весіль. Як правило, в Україні сезон весіль починався взимку, даючи можливість зібрати врожай і почати приготування до урочистостей.

Гарна традиція в сучасному світі - святкувати весілля на Покрову. Вважається, що сім'я, створена у цей день, під захистом Богородиці. Багато пар спеціально призначають вінчання на Покрову, щоб зміцнити молитву при міцному шлюбі.

Читайте такожДень Віри, Надії, Любові та Софії: коли відзначають, історія, прикмети та чого категорично не можна робити в це свято

Покрову Богородиці також вважають символом захисту військових від ворогів. Не дарма, 14 жовтня святкують День захисника України. Це дуже символічна дата, яка створює позитивну асоціацію і поєднує цивільне свято з релігійним.

Молитви про військових часто читаються саме в Покровських храмах, а в гарячих точках завжди присутня ікона Покрови Пресвятої Богоматері.

Люди помітили особливості, пов'язані з цим днем, створивши прикмети, які досі підтверджуються:

Якщо на Покрову відлітають журавлі, то зима буде ранньою і холодною.

Якщо дуб і береза на Покрову скинуть все листя, то рік буде легкий, а якщо не все – до суворої зими.

До Покрови – осінь, після Покрови – зима.

Звідки на Покрову вітер дме, з тієї сторони і чекай перші морози.

Якщо на Покрову вітер південний – зима буде теплою, північний і східний – холодною, західний – сніжною.

Якщо на Покрову падає сніг, то і на Дмитра (8 листопада) піде сніг, а якщо снігу не буде, то і на Катерини (7 грудня) снігу не буде.

Якщо перший сніг до Покрови випаде, то зима не скоро прийде.

Яка погода на Покрову, такою вся зима буде.

Не утеплиш будинок до Покрови – всю зиму будеш мерзнути.

Якщо на Покрову перетопити піч яблунею, то всю зиму в будинку буде тепло.

Покрова прийшла – посиденьки привела.

На Покрову останній збір плодів.

Якщо дітей на Покрову облити водою через сито, вони менше будуть хворіти.

Весело Покрову проведеш – гарного нареченого знайдеш.

Сніг у весілля на Покрову – щастя молодим.

Багато снігу на Покрову – буде багато весіль в наступному році.

Якщо хлопець на Покрову залицяється до дівчини, він стане її нареченим.

Сильний вітер на Покрову – буде багато наречених.

Якщо зіграти весілля на Покрову – молоді будуть жити душа в душу.

Якщо господиня напече багато млинців, то в зимову холоднечу в будинку буде тепло.

Народні і релігійні заборони на Покрову / фото УНІАН

Що можна і що не можна робити на Покрову

Існують народні та релігійні заборони на Покрову. Як і на інші релігійні свята, заборонена домашня рутинна робота. Не можна займатися прибиранням і пранням. Краще в цей день не шити і не вишивати. Заборонено виконувати ремонтні та будівельні роботи. Особливими заборонами можна вважати заборону давати гроші в борг. Також не можна відмовляти сватам. Дівчина, що відмовила в цей день, ще три роки не вийде заміж. Бажано не готувати в свято і відкласти всі глобальні справи до вечора або до наступного дня.

Можна і навіть потрібно на Покрову просити у Богородиці здоров'я і сил. За традицією, після богослужіння жінки робили млинці. Незаміжні дівчата просять швидкого заміжжя, а сімейні люди окурюють свій будинок гілочками яблуні, щоб привернути удачу і щастя.

Ні в якому разі на Покрову не можна лихословити, обманювати і ображати оточуючих. Особливість цього свята в тому, що Богородиця дає милостиню і закриває удачу і сонце від грубого і грішного. Заведено віддавати надлишки незаможним і не шкодувати грошей на милостиню.

Покрова Пресвятої Богородиці 2019: відео