Церковні свята в листопаді 2019 / фото: god-2018s.com

Розпочався останній місяць осені. І церковний календар показує, що в листопаді є чимало важливих для віруючих людей дат. До того ж, цього місяця починається Різдвяний піст – один із найбільш тривалих і строгих у церковному році.

УНІАН зібрав інформацію про найбільші церковні свята у листопаді, дні особливого вшанування ікон та святих, з короткими поясненнями про кожного із них, а також про дату початку посту.

Які православні свята відзначають у листопаді

2 листопада – Дмитрівська поминальна субота або Дмитрівська батьківська субота. Це день загального поминання померлих.

Відео дня

Читайте такожВихідні в листопаді 2019: скільки і коли будуть відпочивати українці

4 листопада – святкування Казанської ікони Божої Матері. Свято встановлене на честь Казанської ікони Богородиці – однієї з найбільш відомих і шанованих ікон Божої Матері.

5 листопада – Апостола Якова, брата Господнього.

6 листопада – день чудотворного образа Богородиці "Всіх скорботних Радість". Ікона прославилася даром зцілювати від болісних хвороб. До неї також звертаються ті, хто перебуває в скорботі й печалі.

8 листопада – Дмитра Солунського. Цього дня згадується християнський святий-великомученик, який загинув за віру, проколотий списами.

9 листопада – Пpеподобного Нестора Літописця, монаха Києво-Печерського монастиря, який був похований у Ближніх печерах преподобного Антонія Печерського.

10 листопада – день пам’яті мучениці Параскеви, названої П’ятниця.

19 листопада – Святителя Павла, патріарха Константинопольського, сповідника.

21 листопада – Собор Архистратига Михаїла. Вшановується Архистратиг Михаїл та очолювані ним янголи Господні. Головне серед усіх свят на честь святих янголів.

22 листопада – ікони Божої Матері "Скоропослушниця", яка є однією із найдавніших ікон Богородиці.

25 листопада – ікони Божої Матері "Милостива". Згідно з переказами, ікона була написана самим апостолом і євангелістом Лукою.

26 листопада – День пам’яті святителя Іоанна Златоуста. Святий натхненно читав проповіді, змушуючи серця людей відкриватися істинній вірі. За це його й стали називати "Златоуст".

Православний календар на листопад 2019 / фото: icon-store.com.ua

27 листопада – Апостола Пилипа. Цього дня починаються заговини на Різдвяний піст, тому він також називається Пилиповим.

28 листопада – початок Різдвяного посту. Він триває з 28 листопада 2019 року до 6 січня 2020 року.

29 листопада – Апостола і євангеліста Матвія. Він є одним із 12-ти апостолів. У Святому Письмі він також називається Левієм.

30 листопада – Святителя Григорія чудотворця, єпископа Неокесарійського.

Різдвяний піст 2019-2020

Як випливає із календаря, з 28 листопада по 6 січня 2020 року триватиме Різдвяний піст. Це останній багатоденний піст у році. В ці дні варто утримуватися від вживання низки продуктів: м’яса, молока, яєць, сиру, вершкового масла, у деякі дні – від риби.

Вважається, що, дотримуючись Різдвяного посту впродовж 40 днів, християни очищують свої душі покаянням, молитвою та стриманістю в їжі, що дозволить їм зустрічати Різдво з чистим серцем і безгрішною душею.