Різдвяний піст 2019-2020: коли починається і як дотримуватися / Фото depositphotos.com

Різдвяний піст в 2019 році починається 28 листопада. Триває він 40 днів, тому називається ще Чотиридесятницею. Це останній піст у цьому році.

Важливо пам'ятати, що головне завдання Різдвяного посту – очистити себе духовно. У цей час головне не сваритися з рідними й близькими, позбавити себе гріховних думок і пристрастей. Тому вважається, що провести пост у молитві набагато важливіше, ніж стримування від їжі.

Читайте такожЦерковні свята 2020 в Україні: календар церковних свят

Різдвяний піст 2019: коли

У 2019 році Різдвяний піст розпочнеться 28 листопада й триватиме 40 днів, до 6 січня 2020 року включно. Це - останній багатоденний піст у цьому році.

Різдвяний піст: що не можна робити

Під час Різдвяного посту не можна злитися, лукавити, злитися, сваритися, засуджувати кого-небудь, займатися наклепами.

Також у період з 28 листопада по 6 січня не можна грати весілля - заборонено вінчання, однак хрещення дітей проводиться незалежно від посту.

Під забороною у Різдвяний піст і заняття сексом. Але будьте готові до того, що стриманість може привести до сварки, якщо хтось один у сім'ї - не вірянин.

Календар харчування у Різдвяний піст

Різдвяний піст не такий строгий, як Великий Успенський. Традиційно під забороною молочні продукти, яйця і м'ясо, в окремі дні дозволяється вино і риба.

Що не можна їсти під час Різдвяного посту:

- м'ясо;

- яйця;

- молочні продукти.

Що можна їсти в Різдвяний піст:

- рибу;

- сухофрукти;

- хліб;

- каші;

- фрукти;

- вино.

У меню Різдвяного посту дозволяється до пісних страв додавати трохи олії та рибу.

У середу і п'ятницю можна вживати продукти рослинного походження без олії, сухоїдіння. По понеділках можна вживати гарячу їжу, але без олії.

У вівторок і четвер дозволяється гаряча їжа з олією. У вихідні дні дозволяється вживати рибу та вино. Також це стосується і свят - Введення в Храм Пресвятої Богородиці 4 грудня, Андрія Первозванного 13 грудня, Миколи Чудотворця 19 грудня.

Найбільш строгий пісний день припадає на Святвечір, 6 січня, тобто вечір напередодні Різдва. Цілий день віряни повинні утримуватися від їжі, поки на небі не з'явиться перша зірка.

Різдвяний піст: календар харчування по днях

false