этот материал доступен на русском

Коли Масляна 2020: традиції, історія свята, дата Масниці в 2020

13:27, 11 лютого 2020
Свята
7661 0
Масляна 2020 / ілюстрація / REUTERS

Масляна – яскраве, веселе давнє слов'янське народне свято, що настає в кінці зими. Масляна присвячена пробудженню від зимової сплячки, оглядинам, сватанню, весняному сонечку і святкується в момент зустрічі зими з весною.

Щорічно її святкують у різний час. Дата Масляної залежить від Великодня, який у цьому році святкуватимуть 19 квітня.

Масляна 2020: дата

Масляна 2020 в Україні починається 24 лютого, і триватиме цілий тиждень, до 1 березня. При цьому у цього свята немає фіксованої дати. Це пов'язано з тим, що час свята залежить від дати Воскресіння Христового.

Читайте такожСвітоліна нажарила млинців і привітала фанатів з Масляною

Масляну заведено відзначати за тиждень до Великого посту, який починається за 7 тижнів до Великодня. В цьому році православна Пасха випала на 19 квітня, а Великий піст починається 2 березня.

Історія Масляної

Наші предки відзначали Масляну дуже давно. Це язичницьке свято і воно символізує поклоніння Сонцю. Був час, коли свято збігалося із днем весняного рівнодення.

Коли прийшло християнство, то церква зберегла старий звичай зустрічі весни, але присвятила його початку Великого посту. Масляний тиждень називають сирним тижнем або м'ясопусною седмицею.

Це пов'язано з тим, що м'ясо в цей період їсти вже не можна, а сир, яйця і молоко – можна. При цьому саме з цих продуктів дозволено готувати страви на Масляну.

Традиції на Масляну 2020 / фото УНІАН

Масляна 2020 в Україні: традиції свята

Головним символом Масляної є млинці, які символізують сонце. На млинці зазвичай запрошують гостей і самі ходять в гості. Млинці начиняють різними начинками. За традицією перший млинець віддавався убогим. Таким чином, люди поминали померлих родичів.

Читайте такожЗ лососем, апельсином та шпинатом: три оригінальні рецепти млинців на Масницю (відео)

Ще одним обов'язковим атрибутом свята є опудало. Вважається, що спалюючи його в останній день святкового тижня, люди проганяють зиму.

Оскільки Масляну святкують тиждень, то кожен день має свою назву:

понеділок – зустріч;

вівторок – загравання;

середа – ласунка;

четвер – розгуляй;

п’ятниця – тещині вечірки;

субота – посиденьки зовиці;

неділя – Велика Прощена неділя.

Крім млинців на Масляну також готують оладки, пироги, вареники, сирники, пампушки, булочки та іншу випічку. А в останній день Масляної - Прощену неділю - головна страва на столі – це яєчня.

Масляна – це один з найулюбленіших у народі, довгоочікуваних і тривалих свят. Вона знайома гучними гуляннями, поживним застіллям, іграми, піснями, катаннями з крижаних гір на санях, стрибками через багаття і спалюванням символічного солом'яного опудала зими. Люди здавна вірили, як погуляєш на Масляну, так і рік пройде. А тому свято намагалися провести весело, щедро, розлого, з широкою душею і багатими гостинцями.

Масляна 2020: відео

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter