Хоча зима цього року видалася не дуже холодною, але все одно, всім хочеться справжнього тепла. З першим днем весни, дорогі читачі! Цей день не завжди буває теплим, проте думка про її настання гріє серце і радує душу.

Весна вважається часом нових надій, пробудження природи, тепла і яскравих фарб. Прихід весни відзначали ще в давні часи, і в багатьох країнах ці традиції досі збереглися. А деякі навіть включені у Всесвітній каталог нематеріальної спадщини людства. Як, наприклад, Фальяс - свято весни, яке щорічно проходить в іспанській провінції Валенсія.

З початком весни хочеться привітати своїх рідних, друзів і близьких, подарувати їм ласкавий весняний настрій. УНІАН пропонує вам згадати, як відзначали прихід весни раніше, а також вибрати оригінальну листівку або вірш, щоб порадувати близьких.

Відео дня

Легенда про прихід весни

Згідно з легендами, що дійшли, перший день весни прийнято святкувати в честь одного юнака, який звільнив дівчину на ім'я Сонце з лап Злого Змія. Змій нібито хотів приректи Землю на існування в непроглядній пітьмі, однак юнак своїм хоробрим вчинком повернув людям світло, веселощі і радість, поплатившись за це своїм життям. Вважається, що на місці, де пролилася його кров, в перші дні весни виростають білосніжні квіти.

Як відзначали прихід весни раніше

Наші предки вірили, що в цей день весна перемагає зиму. Весна для наших предків - це не тільки прихід землеробського сезону і пробудження природи, але й готовність молоді до любові і до одруження. А масові гуляння 1 березня - це місце, де відбувалися знайомства.

Щоб допомогти приходу весни, необхідно було дотримуватися деякі обряди і традиції.

Наприклад, 1 березня жінки співали пісні-веснянки і пекли пташок з тіста, а потім підкидали їх вгору і примовляли, щоб ці птахи принесли весну на своїх крилах.

Дівчата і хлопці обходили всі хати в селі, вітаючи з першим днем весни і бажаючи багатого врожаю. Також парубки розводили багаття, в яких спалювали старі речі, а після - водили навколо них хороводи з дівчатами. Одні фольклористи вважають, що хороводи символізує кругообіг життя, а інші вважають, що сонце.

Привітання з початком весни у віршах

Прийми від мене привітання

У цей прекрасний день весни:

І усі найкращі побажання,

Щоби здійснилися вони.

Як перша квітка, будь красива

І будь весела, як весна.

Усе життя живи щасливо,

Кохана будь, й кохай сама!

***

Хай зігрівають душу Вам красою

Весни тендітні пелюстки,

І розливаються джерельною водою

Кохання й щастя гомінкі струмки.

***

Хай перший пролісок Подарує Вам Ніжність!

Весняне Сонце подарує Тепло!

А Березневий вітер подарує Надію,

І Щастя, і Радість, і тільки Добро!

***

З днем весни від душі вітаємо,

І від щирого серця бажаємо:

Сімейного щастя і моря квітів,

Нехай у світі завжди торжествує любов!

Вже тане сніг, біжать струмки,

В вікно повіяло весною.

Засвищуть скоро соловеї,

І ліс одягнеться листвою!

Чиста небесная блакить,

Тепліше, яскравіше сонце стало,

Пора злих хуртовин і бур

Минула знов надовго.

З теплом! З надіями! З мімозами!

З прекрасним святом весни!

Нехай очі сяють зірками

І вічно будуть закохані!

***

Хай весни розмаїття малюнків

Прикрашає вам кожну хвилину,

Клич лелечий запросить в мандрівку,

У казкову і дивну країну!

***

Весна! Як багато в цьому слові

Добра, любові й тепла.

Нехай в цей день на початку березня

Виповняться твої мрії!

***

З першим днем Весни!

І нехай поки морози

Візерунки так майстерно

Сплітають на склі…

Але ночами ж сни

Пропахли всі мімозою.

Так! Березня набув права!

Дорогу ж Весні!

***

Все одно сьогодні краще,

Ніж вчора і день тому,

Тому що світло весняне

Починає свій парад.

Хай ще всюди сніжно,

І не зелень за вікном,

Раді ми весні цій ніжній,

Хай вона прийде у ваш дім!

Хай зігрівають душу вам красою

Весни тендітні пелюстки,

І розливаються джерельною водою

Кохання й щастя гомінкі струмки!

Привітання з приходом весни у прозі

  • Нехай перший день весни з його яскравими промінчиками сонця, принесе радість і тепло. Бажаю весняних пахощів і легкості. А весна неодмінно дасть сил на реалізацію всього, що задумано.
  • Ура, весна прийшла! Бажаю ясного сонечка не тільки на вулиці, але й на душі! Щоб воно освітлювало шлях і тішило теплом! Хай березень подарує сили для нових звершень.
  • Вітаємо з початком весни, нехай це стане часом змін, світлих емоцій і свіжих почуттів! Бажаємо зустріти нову пору року бадьорими, енергійними, і радісно дивитися в майбутнє.
  • Нехай весна постукає у Ваше вікно теплими променями сонця, дзвінким співом птахів та ароматом квітів. Нехай тепло і світло буде на душі та в серці, а ця весна принесе натхнення, легкість і шанобливість. Щоб щоранку Ви прокидалися із задоволенням, вдихаючи на повні груди день, що прийшов. З першим днем весни!
  • Вітаю з першим днем весни, з першим подихом щастя і пробудженням любові. Бажаю зустріти цю весну з великими надіями і світлими сподіваннями, з добрими мріями і щирими почуттями. Нехай в душу пробиваються перші весняні промені, а серце наповнюється натхненням та радістю!