У 2020 році Великий піст розпочався у понеділок, 2 березня, і триватиме сім тижнів аж до суботи, 18 квітня.
Великий піст – головний з усіх православних постів, він найдовший і найсуворіший. Встановлений у пам'ять про те, що Христос постився у пустелі сорок днів.
Читайте такожПісна кухня не за всі гроші світу. Кілька цікавих рецептів від Євгена Клопотенка
Всі сім тижнів до Великодня віряни утримуються від їжі, що містить м'ясо, рибу, молоко і яйця.
УНІАН підготував основну інформацію про Великий піст, що можна їсти в ці дні, а також склав загальний календар харчування по днях.
Дати початку і закінчення Великого посту змінюються щороку. У 2020 році піст розпочався 2 березня і закінчується 18 квітня. 19 квітня – Пасха.
Найбільш суворими тижнями поста вважаються перша та остання.
Харчування під час Великого посту 2020 має численні обмеження, як за переліком продуктів, так і за різними пісними днями.
З меню слід виключити абсолютно всі м'ясні та молочні продукти, в тому числі сири, сметану, яйця і навіть шоколад і каву.
Водночас в арсеналі залишається чимало різноманітних смачних і що головне – корисних продуктів, які втамовують голод і позитивно впливають на стан здоров'я. Саме тому піст – це період не тільки духовного очищення, але і фізичного оздоровлення всього організму.
Зокрема, сміливо можна включити в раціон: картоплю, капусту, болгарський перець, гарбуз, огірки, помідори, редис, цибуля, часник, селера, шпинат, кріп і петрушку, моркву, буряк. Навіть без олії пісні овочеві страви будуть смачними з помірним додаванням солі, спецій і лимонного соку.
Звичайно ж, не заборонені під час посту фрукти. Їх можна їсти, як окремо, так і в різних поєднаннях: асорті та фруктові салати, які додатково можна урізноманітнити горіхами й медом.
Перший тиждень: 2-8 березня
2 березня – дуже строгий піст, можна тільки воду;
3 березня – сухоїдіння (сира їжа без масла, фрукти та овочі, горіхи, мед, чорний хліб);
4 березня – сухоїдіння;
5 березня – сухоїдіння;
6 березня – сухоїдіння;
7 березня – гаряча їжа з олією;
8 березня – гаряча їжа з олією і трохи вина.
Другий тиждень: 9-15 березня
9 березня – сухоїдіння;
10 березня – гаряча їжа без олії;
11 березня – сухоїдіння;
12 березня – гаряча їжа без олії;
13 березня – сухоїдіння;
14 березня – гаряча їжа з олією;
15 березня – гаряча їжа з олією, вино.
Третій тиждень: 16-22 березня
16 березня – сухоїдіння;
17 березня – гаряча їжа без олії;
18 березня – сухоїдіння;
19 березня – гаряча їжа без олії;
20 березня – сухоїдіння;
21 березня – гаряча їжа з олією;
22 березня – гаряча їжа з олією, вино.
Четвертий тиждень: 23-29 березня
23 березня – сухоїдіння;
24 березня – гаряча їжа без олії;
25 березня – сухоїдіння;
26 березня – гаряча їжа без олії;
27 березня – сухоїдіння;
28 березня – гаряча їжа з олією;
29 березня – гаряча їжа з олією, трохи вина.
П'ятий тиждень: 30 березня – 5 квітня
30 березня – сухоїдіння (сухофрукти, свіжі овочі та фрукти, чорний хліб);
31 березня – гаряча їжа без олії;
1 квітня – сухоїдіння;
2 квітня – гаряча їжа без олії;
3 квітня – сухоїдіння;
4 квітня – гаряча їжа з олією;
5 квітня – гаряча їжа з олією, вино.
Шостий тиждень: 6-12 квітня
Читайте такожВеликий піст 2020: що їсти, щоб не підірвати здоров'я (відео)
7 квітня, Благовіщення – гаряча їжа з олією і риба;
8 квітня – сухоїдіння;
9 квітня – гаряча їжа без олії;
10 квітня – сухоїдіння;
11 квітня, Лазарева субота – гаряча їжа з олією;
12 квітня, Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя) – гаряча їжа з олією, вино і риба.
Сьома (страсний) тиждень: 13-19 квітня
13 квітня – сухоїдіння;
14 квітня – гаряча їжа без олії;
15 квітня – сухоїдіння;
16 квітня – гаряча їжа без олії;
17 квітня – повне утримання від їжі, тільки вода
18 квітня, останній день Великого посту – сухоїдіння;
19 квітня, Пасха або Світле Христове Воскресіння – дозволяється будь-яка їжа.