Церковне свято 1 лютого / depositphotos.com

Згідно з переказами, батьки Макарія - Авраам і Сарра - до глибокої старості не мали плоті. Після того, як варвари напали на Єгипет, Авраам і Сарра переселилися в Єгипет, де у них народився син. Подорослішавши, юнак одружився, але незабаром овдовів. Доглядаючи за хворими батьками, він вирішив вибрати чернечий шлях. Після смерті Авраама і Сарри Макарій продав майно і став молитися. Бог послав йому духовного наставника, який допоміг Макарію побудувати келію і заробити на хліб.

Макарія намагалися влаштувати читцем до церкви, але святий хотів відлюдницького життя, тому йшов в пустелю. Пізніше став учнем Антонія Великого. Після довгих поневірянь і безлічі подвигів в 40 років отримав сан ієромонаха і дар до зцілення. Також він міг воскрешати померлих і говорити з ними.

За часів гоніння на християн язичники знайшли преподобного і його братію, відвезли на свій острів. Але після того, як Макарій вигнав бісів з дочки язичницького царя, всі люди там звернулися в християнство.

Відео дня

За своє життя святий Макарій здійснив безліч подвигів, вчив братію, що впоратися зі спокусами можна тільки за допомогою смирення. Був прославлений церквою за виняткову самопожертву і милосердя. Помер у 391 році.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 1 лютого - Макарій Весноуказчик.

Прикмети 1 лютого

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay
  • небо всіяне зірками - зима буде довгою;
  • яка погода сьогодні, такою вона буде і на Масляну;
  • капіж 1 лютого - весна настане рано;
  • холодно сьогодні - літо виявиться теплим і родючим.

Що сьогодні не можна робити

У цей день православна церква категорично забороняє шити, в'язати і займатися рукоділлям. Також не можна носити одяг темного кольору, інакше ризикуєте залучити нечисть. Сиру воду пити небажано, тільки у вигляді чаїв або напоїв. Проігноруєте заборону - захворієте.

Що можна робити 1 лютого

Сьогодні вдалий день для того, щоб влаштувати сімейну вечерю або покликати друзів - такий ритуал сприяє збагаченню. Наші предки в старовину використовували змову: "З дому виходжу баріном, а в будинок повернуся боярином". Вважалося, що така приказка захистить від неприємностей і приверне благополуччя в будинок. 

Сни в ніч з 31 січня на 1 лютого, найчастіше, віщі, причому, збудуться найближчим часом. Трактувати їх потрібно інтуїтивно, не вдаючись до допомоги сонників.

Вас також можуть зацікавити новини: