День Іоанна Богослова - історія та традиції / фото spzh.news

Кожного року 21 травня православні християни вшановують пам'ять апостола Іоанна Богослова, одного з найулюбленіших учнів Ісуса Христа.

Хто такий Іоанн Богослов

Апостол Іоанн був сином галілейського рибалки Зеведея. Ісус Христос зустрів його разом із братом Яковом на Генісаретському озері й покликав за собою.

Читайте такожВихідні у червні 2021: як будемо відпочивати в перший місяць літаВін був наймолодшим із 12 учнів Христа і залишався вірним учителю до самого кінця, слідуючи за ним навіть до місця розп’яття на Голгофі. Саме тому Спаситель напередодні своєї мученицької смерті доручив Іоанну дбати про Діву Марію.

Відео дня

Після смерті Богородиці Іоанн проповідував в Ефесі та інших малоазійських містах. При цьому його проповіді супроводжувалася численними і великими чудесами. А за глибину Божественних одкровень церква назвала його "Богословом".

Святий апостол Іоанн прожив довге життя. За переказами, коли настав час його відходу до Бога, апостол Іоанн звелів своїм учням приготувати в землі хрестоподібну могилу, в яку ліг, сказавши учням, щоб вони засипали його землею. Виконуючи волю Іоанна Богослова, вони закрили обличчя святого платом і закопали могилу. Однак, розкривши могилу через деякий час, тіла Іоанна там не виявили.

Традиції дня Іоанна Богослова

У День Іоанна Богослова віряни традиційно ходять до церкви, щоб помолитися святому, покаятися та причаститися. Адже саме цього вчив Іоанн Богослов у своїх проповідях. Якщо ж з якоїсь причини не виходить відвідати храм, то можна помолитися вдома.

Що можна робити у свято Іоанна Богослова / фото ua.depositphotos.com

У цей день пекли пироги, якими пригощали перехожих або роздавали сусідам. При цьому обов'язково слід роздати всі пироги і не повертатися з ними назад. Якщо ж пиріг не виходило роздати людям, то його потрібно розкришити пташкам.

У народі свято називали Іван Довгий, оскільки з самої зорі й до настання темряви люди були зайняті різними роботами. Головною турботою селян у цей час був посів пшениці.

Прикмети на 21 травня

Червоне небо на заході – на гарну погоду, червоне на світанку – до дощу.

Дощовий день обіцяє багатий урожай грибів.

Якщо зацвіте черемха 21 травня – пора сіяти пшеницю.

На черемшині багато цвіту – літо буде дощовим.

В Іванів день ясна погода – влітку не буде грибів. Якщо дощ ллє з відра – грибів буде багато.

Вас також може зацікавити: